S AUDIJEM NEMA CRVENOG

VRIJEME JE NOVAC: Audi uz pretplatu od 199 dolara nudi sustav koji će vam govoriti koliko da vozite kako bi vam na semaforu sva svjetla bila zelena!

 
 Audi

Koliko vam se puta dogodilo da čekate na crvenom svjetlu i razmišljate kako bi to vrijeme mogli provesti na puno boljih način? Naravno, nekad je čekanje na crvenom, pogotovo u vrijeme prometnih gužvi neizbježno, no kada po noći vozite gradom često vam se "zaredaju" sva moguća crvena, pa na kraju putujete duže nego što se očekivali i stojite na potpuno praznim raskrižjima. Dobre vijesti za sve one koje to živcira - Audi je razvio novi sustav "Green Light Optimized Speed Advisory" (GLOSA) koji, kako mu sam naziv govori, sugerira vozaču brzinu kojom treba voziti kako bi prolazio kroz zelena svjetla. Spomenuti sustav funkcionira putem V2I (vehicle to infrastructure) tehnologije, odnosno sam automobil funkcionira s infrastrukturnim sustavom i semaforima.

Uzimajući u obzir udaljenost automobila semafora i sami rad, odnosno vremenski interval semafora, sustav vozaču javlja kojom se optimalnom brzinom mora kretati kako bi prošao kroz zeleno. Naravno, prije nego što si postavite to pitanje - da, sustav u obzir uzima i ograničenje brzine (logično, neće vam sugerirati da jurite 130 km/h kako bi uhvatili zeleno, već će izračunati da u tom slučaju hvatanje zelenog nije moguće). Gdje i na kojim modelima to funkcionira? Zasad je moguće ovaj sustav dobiti u novim Audi modelima (nažalost samo) u SAD-u, a automobili su upareni s 4700 raskrižja u Dallasu, Denveru, Gainesville, Houstonu, Kansas Cityju, Las Vegasu, Los Angelesu, New Yorku, Orlandu , Portlandu, San Franciscu i Washingtonu. Osim što sugerira brzinu, sustav je uparen s Traffic Light Information sustavom koji vozaču prikazuje za koliko sekundi se pali zeleno svjetlo.

Kako je moguće dobiti ovu uslugu? Naravno, prije svega rezervirana je za vozače Audija u SAD-u koji se za 199 dolara mogu pretplatiti na Audi Connect PRIME čime dobivaju ovu uslugu na 6 mjeseci. Nešto povoljnija varijanta je 499 dolara za 18 mjeseci. Kako i sama poslovica kaže: "Vrijeme je novac", pa će tako neki od vlasnika sigurno prepoznati prednosti i uplatiti svoju pretplatu kako bi mogli "krstariti kroz zeleni val". Pritom im u prilog ide i činjenica kako prosječan vozač u SAD-u svake godine provede čak 300 sati na crvenom svjetlu. To je više od 12 dana godišnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:30