POZNATE CIJENE

Vrući novitet za kraj godine: U domaće salone stigao VW Golf R, najsnažniji serijski Golf ikad

Novi VW Golf R već je u prodaji s osnovnom s cijenom od 397.621 kuna do registracije
VW Golf R
 Volkswagen

U Hrvatskoj je ove godine započela prodaja električnog modela ID.3, ali kako ljubitelji adrenalinske vožnje na fosilna goriva ne bi bili zakinuti, iz zastupništva javljaju kako je u domaće salone stigao i "adrenalinski" VW Golf R, najsnažniji serijski Golf svih vremena.

Raspolaže s 320 KS koje "pušta" na sva četiri kotača pa s ekskluzivnim dizajnom i vrhunskom opremom ponovo postavlja mjerila u klasi. Definitivno, Volkswagen novim sportskim Golfom R naglašava izniman potencijal aktualne osme generacije modela, jer svojom snagom, pogonom i tehnologijom, VW Golf R nadmašuje sve što je do sada bilo poznato kod svih generacija VW Golfa.

image
VW Golf R
Volkswagen

Peta edicija Golfa R ubrzava do 100 km/h za svega 4,7 sekundi, dok je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Usto, VW Golf R također se može naručiti s opcijskim paketom R-Performance, u okviru kojeg se najveća brzina može povećati na 270 km/h.

No individualne performanse u vožnji ne oblikuju u tolikoj mjeri karakter novog modela Golf R koliko to čini kombinacija snažnog okretnog momenta od 420 Nm, vrhunskog ovjesa i najprogresivnijeg pogona na sve kotače u klasi.

Potpuno novi sustav pogona na sve kotače i tehnološki napredni ovjes nude najviši stupanj agilnosti i užitka u vožnji. Sustav 4Motion s raspodjelom okretnog momenta R-Performance novo je upravljačko središte koje raspodjeljuje izlaznu snagu motora na sva četiri pogonjena kotača.Ova tehnologija na stražnje kotače raspodjeljuje snagu turbo benzinca ne samo između prednje i stražnje osovine, već i varijabilno između dvaju stražnjih kotača.

image
VW Golf R
Volkswagen

Time se omogućuje znatno povećanje agilnosti, posebno tijekom vožnje zavojima. Kao svjetski novitet, pogon na sve kotače također je putem sustava Vehicle Dynamics Manager (VDM) povezan s drugim sustavima ovjesa kao što su elektronička blokada diferencijala (XDS) i adaptivna regulacija voznog postroja DCC. Zahvaljujući ovoj uskoj povezanosti različitih sustava, novi Golf R nudi optimalna svojstva trakcije i neutralno rukovanje uz najviši stupanj preciznosti.

Nadalje, svi sustavi novog modela Golf R usavršeni su na trkaćoj stazi Nürburgring Nordschleife. Kada se kombinira s paketom R-Performance, Golf R čak se isporučuje s posebnim profilom vožnje nadahnutim Nürburgringom koji je poznat i kao "Special”.

image
VW Golf R
Volkswagen

U okviru ovog profila vožnje svi ključni parametri vožnje izvedeni su u skladu s performansama na legendarnoj trkaćoj stazi – uključujući novi pogon na sve kotače. Rezultati su itekako vidljivi: kao što su to pokazali interni testovi vožnje, Golf R koji je serijski opremljen 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, brži je do 19 sekundi po krugu na Nürburgring Nordschleifeu od svojeg prethodnika (7:51 min). Novi VW Golf R već je u domaćim salonima s cijenom od 397.621 kuna do registracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:09