NOVI IGRAČ

Xiaomi nakon mobitela planira proizvoditi automobile. Prvi model stiže već u kolovozu

Još se ne zna kojoj će klasi prvi Xiaomi automobil pripadati, no tvrtka trenutno navodno radi na razvoju četiri različita modela

Lei Jun, šef Xiaomi Technology, ilustracija

 Profimedia

Kineski tehnološki div Xiaomi, najpoznatiji po proizvodnji mobitela, uskoro će predstaviti svoj prvi automobil. Xiaomi je ulazak u automobilsku industriju najavio u ožujku prošle godine uz ambiciozni plan o investiranju 1,5 milijardi dolara odmah i 10 milijardi dolara kroz idućih 10 godina.

Uskoro će postati vidljivi i prvi plodovi te investicije. Xiaomi je najavio kako će tijekom kolovoza predstaviti prototip svojeg prvog automobila. Na serijsku proizvodnju ćemo još pričekati, ona je planirana za 2024. godinu.

image

Xiaomi Technology

Prvi Xiaomi automobil imat će električni pogon, a iza njegovog dizajna stoji tvrtka Shanghai HVST Automobile Design, koja se već proslavila atraktivnim WM Motor Maven Concept automobilom. Još se ne zna kojoj će klasi prvi Xiaomi automobil pripadati, no tvrtka trenutno navodno radi na razvoju četiri različita modela.

Kineski proizvođač mobitela se vrlo ozbiljno upustio u avanturu s automobilima. Već prošle godine potpisali su ugovor o gradnji velike tvornice čiji kapacitet će iznositi oko 300.000 automobila godišnje.

Do ožujka ove godine, samo godinu dana od osnivanja, tvrtka je već imala više od 1000 zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10