MOTOCIKLI

Yamaha Tracer 9: Najprodavaniji europski tourer je promijenio ime, ali ne i svoju ćud

Uz motor koji je većim obujmom dobio više snage i okretnog momenta, redizajnirana je i ciklistika, a elektronika je prvoklasna
Yamaha Tracer 9
 Yamaha

Nakon popularnog nakeda (MT-09) evolucija je zahvatila i najprodavaniji europski tourer. Yamaha Tracer 900 u 2021. mijenja ime i postaje Tracer 9, a iza svega se krije temeljita revizija mehanike, motora i vanjskih linija, popraćena opremom na najvišoj razini. Početak prodaje najavljen je za ožujak kada će biti poznate i cijene za hrvatsko tržište.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Motor CP3, koji je zauvijek transformirao sport touring klasu, zahvaljujući 3 mm većem provrtu u izvedbi Euro 5 narastao je obujmom na 890 ccm. Ključna značajka povećanja zapremnine trocilindričnog motora je 93 Nm okretnog momenta, odnosno 7 posto više koji se uz to javlja pri 7000 okretaja, što je za 1500 manje u odnosu na prethodnika.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Izraziti porast linearnosti momenta prati i povećanje snage za 4 KS, čime je ukupna brojka narasla na 119 KS pri 10.000 okretaja u minuti, a Japanci su poradili i na spojci kako bi osigurali mirnije i preciznije izmjene stupnjeva prijenosa.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Lakši i krući aluminijski okvir omogućio je novo pozicioniranje motora. Stražnja vilica s podesivim monoamortizerom duža je 6 cm, a prednja (potpuno podesiva) ima 3 cm kraći hod u odnosu prethodnu kako bi se prilagodila novom položaju glave upravljača novog okvira. Unatoč svim promjenama, međuosovinski razmak ostao je 150 cm, koji jamče okretnost i stabilnost.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Novo izdanje prate četiri programa vožnje (jedan više od prethodne verzije), a elektroničkim pomagalima osjetljivima na nagib za precizniju kontrolu na različitim podlogama i u različitim vremenskim uvjetima, upravlja nova IMU jedinica koja prati šest osi, pri čemu je kontrola proklizavanja i podizanje prednjeg kotača podesiva u tri razine, a sustav upravljanja ABS kočnicama u dva.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Ugodnija putovanja, uz tempomat, jamči i izdašnije podesiv vjetrobran (5 cm hoda), te povećana autonomija. Prema tvorničkim deklaracijama s punim spremnikom Tracer 9 može prevaliti 350 km, a svoju nomadsku dušu potvrđuje brojnim prilagodbama.

image
Yamaha Tracer 9
Yamaha

Sjedalo vozača postavljeno je 15 mm niže od prethodnog modela i ima jednostavno podešavanje visine u dva položaja. Prilagodljivi su i oslonci za noge s 15 mm hoda u visinu, te upravljač pomičan 9 mm uzdužno i 4 mm u visinu što u konačnici pruža 8 različitih položaja vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:09