PREMIJERA

Za nas je povijest: Predstavljen novi Ford Mondeo koji se proizvodi u Kini samo za Kineze

U međuvremenu, u Europi bi Mondeo četvrte generacije mogao izaći iz proizvodnje u ožujku ove godine

2022. Ford Mondeo

 Ford

Nakon nekoliko neslužbenih, ali gotovo potpuno otkrivenih pojavljivanja na fotografijama, Ford Mondeo sljedeće generacije službeno je predstavljen u Kini. Peta generacija popularne limuzine premijerno je prikazana u novom Fordovom China Design Centru u Šangaju. Ipak, za sada nema riječi o potencijalnoj dostupnosti izvan Narodne republike.

image

2022. Ford Mondeo

Ford

Čini se da je Ford posebno ponosan na dizajn ovog novog modela jer je cijelo priopćenje za javnost o novom Mondeu posvećeno njegovim vizualnim karakteristikama. Riječ je o Fordovom dizajnerskom jeziku "Progressive Energy in Strength", koji se također može vidjeti na Evosu i Equatoru. Temelji se na preferencijama lokalnih kupaca i utjelovljuje tri temeljna načela - 'naredbu, okretnost i odgovor'.

image

2022. Ford Mondeo

Ford

I zaista, novi Mondeo izgleda prilično agresivno s odvažnim prednjim dijelom, oponašajući prednju masku Evosa. Novitet poprima oblik tradicionalne limuzine unatoč donekle nagnutoj liniji krova, a čini se da poklopac prtljažnika nije pričvršćen za stražnje staklo i nema stražnjih brisača. LED traka od svjetla do svjetla na prednjoj strani predstavlja svjetlosni potpis, a isklesani lukovi kotača i prednji branici stvaraju cjelokupni 'mišićni' izgled kada se gleda sa strane.

image

2022. Ford Mondeo

Ford

Najzanimljiviji element straga je par LED stražnjih svjetala koja su inspirirana dizajnom na Mustangu Mach E, s tri okomite linije. Difuzor pričvršćen na branik dodaje lijep sportski "touch", iako možemo primijetiti da kromirani vrhovi ispušnih cijevi nisu pričvršćeni za stvarne cijevi. Uz to, čini se da kvake na vratima imaju skočni dizajn kao kod Teslinih automobila.

image

2022. Ford Mondeo

Ford

Ford nije dao nikakve informacije o tome što je ispod haube, iako oznaka '245' straga sugerira da je riječ o 2,0-litrenom EcoBoost benzinskom motoru s turbopunjačem. Ako je to zaista slučaj, redni četverocilindraš razvija 245 KS (180 kW), vjerojatno usmjerenih na prednje kotače putem osamstupanjskog automatika. Novi Mondeo koristi Fordovu C2 platformu, koju dijeli s novim Lincolnovim Zephyrom koji je također dostupan samo za Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:45