AUTOMOBILI NA STRUJU

Za pet minuta - 500 kilometara! U Europi otvorena prva stanica za zamjenu baterija

Cijeli proces je automatiziran, dovoljno je samo parkirati automobil u stanicu
 Nio

Do 2035. godine Europska unija planira zabraniti prodaju novih automobila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem, a prema planu Europske komisije, na cestama bi do tada trebalo biti oko 30 milijuna potpuno električnih automobila.

Za većinu potencijalnih kupaca električnih automobila, najveći problem i dalje je vrijeme punjenja baterije, no kineski proizvođač NIO upravo je ponudio svoje rješenje.

Kinezi su naime, otvorili svoju prvu "Power Swap Station" stanicu gdje vozači mogu zamijeniti praznu bateriju punom!

Prva stanica na europskom tlu otvorena je u Danskoj, a cijeli proces je automatiziran i traje oko pet minuta.

Nakon što automobil uđe u stanicu, cijeli proces je jednostavan: robotizirani sustav podiže vozilo i uklanja ispražnjenu bateriju te ju zamjenjuje napunjenom.

U samo pet minuta, vozačima je ugrađena baterija koja nudi doseg od 500 kilometara.

image
Nio

Za to vrijeme stanica polako puni baterije koje ima na zalihi, a NIO navodi da baterije koje se sporo pune - na kraju traju dulje.

Kako navodi Euronews, postoji više od 1.100 Power Swap stanica diljem svijeta, uglavnom u Kini, a NIO ove godine planira otvoriti više od 100 postaja diljem Europe.

Glavni nedostatak ove tehnologije za sada je taj što morate imati automobil marke NIO da bi koristili ove stanice za izmjenu baterije.

No, potencijal itekako postoji, trebao bi postojati zajednički standard na globalnoj razini kako bi stanice za izmjenu baterija poput ovih radile učinkovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:52