SUD NEMA MILOSTI

Za tešku robiju: bivši šef VW-a i četvorica pred opužbom za udruživanje u zločinačku organizaciju

Njemački sud je suočio Winterkorna i ortake i s teškim optužbama za utaju poreza i lažno oglašavanje
Martin Winterkorn
 Stefan Kiefer/imageBROKER/Profimedia

Prof.dr Martinu Winterkornu (73), bivšem izvršnom direktoru VW Grupe i još četvorici nekad visokorangiranih direktora Volkswagena sudi se u Njemačkoj zbog njihove uloge u poznatom skandalu Dieselgate, kada je vrh VW-a priznao da su godinama varali na emisijama štetnih plinova na njihovim TDI motorima.

Do sada je koncern VW ta afera stajala preko 30 milijardi eura. Podsjetimo, protiv Winterkorna i još četvorice prošle je godine podignuta optužnica da su bili odgovorni i da su sve znali o opremanju vozila softverom koji je pokazivao lažne, umanjene, vrijednosti emisija štetnih plinova, a sada je sud u Brunswicku u Njemačkoj izmijenio neke optužbe, izvještava Autonews Europe. Nakon što se postupak nastavio ranije ovog tjedna, sud bi sada Winterkornu i četvorici trebao suditi i za udruživanje u zločinačku organizaciju jer su funkcionirali kao kriminalna banda.
"Optužbe za prijevaru odnose se na 9 milijuna vozila prodanih u Europi i SAD-u", rekli su iz suda. "Kupci su možda izgubili i 100 milijuna eura."

Usto, sud je dodao da su, s obzirom na to da su ta vozila zagađivala više nego što je bilo specificirano, na njih trebalo platiti veći porez, pa bi se bivši rukovoditelji VW-a, koji su znali za štetni softver, također trebali suočiti s optužbama za utaju poreza i lažno oglašavanje.

Istodobno, sud je odbacio neke manje optužbe protiv Winterkorna, poput one za kršenje povjerenja.
U međuvremenu, Winterkornov odvjetnik tvrdi da je njegov klijent negirao optužbe i da su optužbe protiv bivšeg izvršnog direktora VW-a ograničenog opsega te da se odnose na određenu instancu u vremenu. Što se tiče trenutnog stava Volkswagena po ovom pitanju, naglasio je da bi se svi optuženi trebali smatrati nevinima dok im se ne dokaže krivica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:45