SJEDINJENE DRŽAVE

Zakon o senzorima koji mjere alkohol u krvi vozača stupa na snagu 2024., ali tehnologija zapravo još ne postoji!

‘Sve nas je iznenadilo.To je nešto što je predlagano u prošlosti. Ali svi su pretpostavili da ćemo to prvo vidjeti u Europi‘

Vožnja u alkoholiziranom stanju (ilustracija)

 Profimedia

Sve veći je pritisak na NHTSA da postavi pravila koja zahtijevaju od proizvođača automobila da u nove automobile uključe tehnologiju koja će spriječiti vožnju u pijanom stanju. Zakon donesen u SAD-u još 2021. zahtijeva da se ta pravila postave najkasnije sljedeće godine, ali za sada ta tehnologija zapravo ne postoji.

image

Vožnja u alkoholiziranom stanju (ilustracija)

Profimedia

Zakon o kojem je riječ je Zakon o ulaganju u infrastrukturu i zapošljavanju iz 2021. Većinom se usredotočio na infrastrukturu električnih vozila, ali je u prijedlogu zakona bio uključen odjeljak posvećen "pasivnom praćenju performansi vozača motornog vozila kako bi se točno identificiralo je li taj vozač možda nesposoban voziti". Odgovornost za uključivanje takve tehnologije u nove automobile bit će na proizvođačima.

Mike Franchy, direktor u Asahi Kasei, tehnološkoj tvrtki koja radi na jednoj takvoj tehnologiji, kaže da većina nije očekivala propis. "Da budem iskren, mislim da je sve iznenadilo, ne samo u našoj tvrtki, nego sve proizvođače", rekao je Franchy za Automotive News.

image

Vožnja u alkoholiziranom stanju (ilustracija)

Profimedia

“To je nešto što je predlagano u prošlosti. Ali svi su pretpostavili da ćemo to prvo vidjeti u Europi.

Vrijedno je napomenuti da je u razvoju niz različitih senzora za besprijekorno otkrivanje sadržaja alkohola u krvi.

To uključuje senzore kože, softver za praćenje očiju i gore spomenutu tehnologiju analize daha.

Svako rješenje ima svoje jedinstvene potencijalne izazove i sva se suočavaju s nekoliko značajnih problema. Prva od njih je ljudska ćud, koja će vjerojatno pronaći načine kako zaobići tehnologiju ili čak dati drugoj osobi da prođe koji god test bio za njih.

image

Vožnja u alkoholiziranom stanju (ilustracija)

Profimedia

Osim toga, budući da nijedan sustav nije savršen, nije teško zamisliti lažno pozitivan rezultat koji ostavlja potpuno trijeznu osobu s nepokretnim vozilom. Ili još gore, onaj koji ne otkrije pijanog vozača.

Još je dalek put do takvog sustava, ali zakon ga je svejedno predvidio od iduće godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:01