PASIVNO PRAĆENJE

Zbogom maliganima za volanom: SAD će uvesti tehnologije za prevenciju vožnje u pijanom stanju

Pasivno će se pratiti ponašanje vozača kako bi se utvrdilo jesu li sposobni za vožnju i je li koncentracija alkohola previsoka

Vožnja u alkoholiziranom stanju

 Profimedia

Novi zakon o infrastrukturi čeka na potpis predsjednika Bidena, a veliki fokus bio je na milijardama obećanih za usvajanje električnih vozila. Međutim, to nije jedina stvar koja se tiče automobila u velikom zakonu. Naime, prijedlog zakona također ima za cilj smanjiti vožnju u pijanom stanju uz ‘naprednu tehnologiju vožnje za osobe s invaliditetom’.

Prema odjeljku 24220 zakona, ‘smrtni slučajevi u vožnji pod utjecajem alkohola predstavljaju otprilike trećinu svih smrtnih slučajeva na autocestama u SAD-u svake godine’. 2019. godine bilo je 10.142 koji su uključivali vozače s koncentracijom alkohola u krvi od 0,08 ili više. Međutim, Osiguravajući institut za sigurnost na cestama vjeruje da napredna tehnologija može spriječiti više od 9400 smrtnih slučajeva godišnje.

image

Vožnja u alkoholiziranom stanju

Profimedia

S obzirom na tu brojku, zakon ističe kako ‘napredna tehnologija za prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju mora biti standardna oprema u svim novim putničkim motornim vozilima'. Ovi sustavi sposobni su pasivno pratiti ponašanje vozača kako bi utvrdili jesu li sposobni za vožnju, odnosno je li njihova koncentracija alkohola u krvi previsoka. Ako otkriju da vozač nije sposoban voziti, moraju spriječiti ili ograničiti rad vozila.

U nacrtu se dalje navodi da bi 'Napredni sigurnosni tehnološki standard za prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju' trebao biti uspostavljen u roku od tri godine, a zatim će se proizvođačima automobila dati rok do tri godine da ga se pridržavaju. Međutim, datumi se mogu promijeniti ako je potrebno, a zakonodavstvo čak predviđa scenarij u kojem se ništa neće promjeniti i do deset godina.

image

Provođenje alkotesta

Profimedia

Zakon ostavlja stvari prilično otvorenim, ali postoji niz načina na koje bi se proizvođači automobila mogli uskladiti s nadolazećim sigurnosnim standardom. Tijekom godina vidjeli smo brojne tehnologije koje su predstavljene za otkrivanje pijanih vozača, uključujući sve, od kamera za nadzor oka do senzora integriranih u volan. No, samo će vrijeme pokazati što vlada zahtijeva i kada će zakon stupiti na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:47