AKTUALNO

Zaposlenica Tesle tuži kompaniju za seksualno uznemiravanje: ‘Svaki dan su me ponižavali

Kaže da se obratila predstavniku ljudskih resursa, koji nije poduzeo nikakve korake da riješi ili barem istraži njen problem

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

 Tesla

Jessica Barraza, zaposlenica Teslinog odjela za proizvodnju, podnijela je tužbu Višem sudu okruga Alameda navodeći kako je kompanija podvrgavala svoje zaposlenice 'rasprostranjenom seksualnom uznemiravanju' u svojoj tvornici u Fremontu u Kaliforniji.

'Gotovo svaki dan tijekom tri godine moje kolegice i ja smo bile objektivizirane, dirane, a bilo je i prijetnji', tvrdi Barraza u svojim izjavama. 'Htjela sam doći raditi svoj posao i uzdržavati svoju obitelj bez stalnog seksualnog uznemiravanja. Osjećala sam se degradirano, poniženo i traumatizirano'.

image

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

Profimedia

Prema tužbi, Teslini voditelji smjena navodno su komentirali tijela Barraze i njezinih kolegica, stavljali je na drugi zadatak kako bi je smjestili s kolegom kojeg je privlačila i koristili svoj položaj da ušutkaju žene koje su izrazile zabrinutost.

Slučaj je povezan s još jednom tužbom protiv Tesle. Naime, bivši radnik u istoj tvornici Owen Diaz podnio je tužbu protiv kompanije. Sud je presudio u njegovu korist nakon što je otkrio kako su ga kolege zlostavljali na rasnoj osnovi, ostavljajući uvredljive natpise u WC-u. U svojim svjedočenjima objasnio je kako je patio od nesanice i gubitka težine dok je radio u tvornici u Fremontu.

Barraza navodi kako, kada se pokušavala požaliti odjelu ljudskih resursa, e-mail koji su joj dali više nije bio aktivan. Kasnije se obratila predstavniku ljudskih resursa, koji nije poduzeo nikakve korake da riješi ili barem istraži njen problem.

image

Teslina tvornica u Fremontu, Kalifornija

Profimedia

'Umjesto da štiti počinitelje, Tesla bi trebala poduzeti značajne korake kako bi zaštitio žene i riješio se raširenog seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Pokrećemo ovaj slučaj kako bismo zaustavili uznemiravanje gospođe Barraze i njezinih kolegica', rekao je Barrazin odvjetnik David A. Lowe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2021 02:23