INCIDENT U SIBIRU

Zašto je ruski avion sa 159 putnika prisilno sletio u polje? Razlog bi mogle biti sankcije

Zbog problema s rezervnim dijelovima, ruski zrakoplovni prijevoznici počeli su značajno smanjivati ​​sigurnosne zahtjeve

Istraga nakon slijetanja aviona kompanije Ural Airlines

 Vladimir NIKOLAYEV/AFP/Profimedia

Rat i sankcije pogodili su rusko civilno zrakoplovstvo, no ovaj je način prijevoza i dalje iznimno važan za tu zemlju. Prošle godine, ruski avioni prevezli su 95 milijuna ljudi, a ove će godine još milijuni letjeti zrakoplovima domaćih avio-prijevoznika.

No, svi ti ljudi su u opasnosti, pokazalo je istraživanje portala ‘Proekt‘.

Naime, zbog problema s rezervnim dijelovima i kvalitetnom uslugom, ruski zrakoplovni prijevoznici počeli su značajno smanjivati ​​sigurnosne zahtjeve.

Starijim stjuardesama u kompaniji u ožujku prošle godine poslan je e-mail u kojem se navodi da bi trebale bilježiti greške na letovima tek nakon što dobiju odobrenje od glavnog pilota, izvijestio je Proekt.

Istraga prenosi interne dokumente tvrtke i razgovore sa sadašnjim i bivšim zaposlenicima.

To znači da mnogi avioni imaju kvarove kojih je osoblje potpuno svjesno, reklo je nekoliko zaposlenika.

‘U mnogim slučajevima kada potrebni rezervni dijelovi nisu bili dostupni, kako bi se izbjeglo prizemljenje zrakoplova, zrakoplov je poletio unatoč poteškoćama i kvarovima, čak i prilično velikim‘ - zaključila je stjuardesa.

Upravo ti problemi mogli bi biti razlog nedavnog prisilnog slijetanja aviona Airbus A320 ruske kompanije Ural Airlines koji je letio iz Sočija za Omsk te pritom sletio u regiju Novosibirsk u zapadnom Sibiru.

Svih 159 putnika evakuirano je iz aviona bez ikakvih ozljeda.

Iako je na konferenciji za novinare direktor Ural Airlinesa rekao je da je za to kriv hidraulički kvar, problem bi mogao biti nedostatak dijelova iz zapadnih zemalja.

Kako piše TheDrive, avion će na tom polju ostati do daljnjega, a polijetanje se očekuje tek kada stigne zima. Umjesto iz blata, avion bi trebao poletjeti s tvrde podloge - sa zaleđene piste...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 19:05