BURNE REAKCIJE

Zašto Njemačka blokira zabranu prodaje novih benzinaca i dizelaša? Ministar prometa otkrio razlog

Ključne zemlje stopiranja zabrane motora s unutarnjim izgaranjem su Italija i Njemačka

Punionica u Njemačkoj (ilustracija)

 Johann Hinrichs/Alamy/Alamy/Profimedia

Prošloga petka dogodio se nezamisliv scenarij. Nakon što su krajem prošle godine donijele odluku o potpunoj zabrani prodaje novih automobila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine, članice Europske unije stopirale su vlastitu odluku!

Ključne zemlje stopiranja zabrane su Italija i Njemačka koje navode da je postavljeni rok preambiciozan i preuranjen.

No, što se zaista skriva u pozadini blokiranja?

Njemački ministar prometa Michael Theurer, jučer je pozvao Europsku komisiju da dopusti motore s unutarnjim izgaranjem koji koriste klimatski neutralna goriva ili e-goriva nakon 2035. godine.

Dodao je da su električna vozila ‘put kojim treba ići‘, ali smatra da treba podržati i druge tehnologije s nultom emisijom štetnih plinova.

Odgovor Europske komisije na zahtjev Njemačke trebao bi stići danas ili do kraja tjedna.

image

Punionica u Njemačkoj (ilustracija)

Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia

Što su e-goriva?

Pojam e-fuel, electrofuel ili e-gorivo označuje potpuno sintetička goriva koja ne sadrže naftne derivate već su nastala industrijski korištenjem ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša koji se kombinira s vodikom. Posebnim procesima se od ugljika i vodika dobiva gorivo. Kemijski gledano, to je potpuno logično jer i benzin i dizel su u osnovi spojevi atoma vodika i ugljika.

No zašto bi takva goriva bila CO2 neutralna, kad njihovim izgaranjem ponovo dolazi CO2 u atmosferu? Jednostavno, sav CO2 koji izlazi iz ispuha već je ranije povučen iz okoliša kao sirovina za proizvodnju e-goriva.

Stoga njihovo korištenje ne stvara nikakav dodatni CO2. Naravno, sve to pod uvjetom da se za proizvodnju e-goriva koriste CO2 neutralni izvori energije poput vjetra, sunca, vode, geotermalne energije i nuklearne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:07