ISKORAK NA EU TRŽIŠTE

Završna faza: Rimčev baterijski sustav ključan za europsku zelenu tranziciju

Novi Rimčev baterijski sustav za pohranu viška energije iz solara i vjetroelektrana je u fazi certificiranja

Rimac, tvornica, ilustracija

 Goran Mehkek/CROPIX

Novi energetski pothvat Rimac Grupe u završnoj je fazi. Za inovativni baterijski sustav za pohranu energije zainteresirane su mnoge europske energetske kompanije koje teže održivom razvoju. Tvrtku su tako posjetili i predstavnici austrijskih tehnoloških kompanija koje hrvatsku inovaciju smatraju ključnom u zelenoj tranziciji Europe.

Novi Rimčev baterijski sustav za pohranu viška energije iz solara i vjetroelektrana u fazi je certificiranja. Ta tehnologija jamči povoljnije i učinkovitije baterije za koje u svijetu postoji golema potražnja, piše HRT.

- Ove godine krećemo u pilot-projekt s hrvatskom kompanijom, prve baterije će biti instalirane upravo u Hrvatskoj, no mi se želimo proširiti na cijelu Europu i da taj naš Sinestack bude izvozni proizvod, rekla je Karla Janeš Mesarić, iz divizije Rimac Energy.

Održivim rješenjima koja smanjuju emisiju stakleničkih plinova, teže sve europske zemlje - potvrđuju Austrijanci kojima je hrvatska inovacija itekako zanimljiva.

- Impresivno je što se u Hrvatskoj i Europi proizvode baterijski sustavi, od ćelija, čipova do gotovih modela. I mi u Austriji želimo izgraditi učinkovit energetski sustav od kojega mogu profitirati i građani i industrija, rekao je Andreas Buchner iz austrijskog Neooma.

image

Rimac, tvornica, ilustracija

CROPIX

- Naša tvrtka razvija tehnologiju za skladištenje energije iz starih baterija pa nismo konkurenti Rimcu. Želimo proširiti partnerstva i preuzeti vrhunske tehnologije iz Hrvatske, nadovezao se Alexander Muller iz e.battery systemsa.

Rimčeva tehnologija omogućit će brži prelazak na čistu i održivu energiju.

- U Hrvatskoj imamo ono što cijela Europa traži. Pohrana energije je neupitno važna. Svi obnovljivi izvori energije - moraju se njihovi viškovi u vremenima kada nema sunca i vjetra skladištiti i ova je baterija ključna, ustvrdila je Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Proizvodnja inovativnog baterijskog sustava zahuktat će se iduće godine i bit će spremna za iskorak na golemo europsko tržište, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:59