ODLAZI U MIROVINU

Zbog kanibalizma potjeran iz Europe: Cijeni od 58.000 kn u Hrvatskoj nitko nije mogao parirati

Chevrolet je diskontnim cijenama otimao kupce Opelu zbog čega je povučen s europskog tržišta

Kia Picanto, Citroen C1, VW UP, Renault Twingo, Chevrolet Spark, ilustracija

 Željko Puhovski

Nekada omiljeni mali automobil hrvatskih kupaca ove godine odlazi u mirovinu. U priopćenju Chevroleta ne navodi se razlog povlačenja, no jasno je da u kolovozu prestaje proizvodnja.

Podsjetimo, General Motors je 2005. godine modele južnokorejskog Daewooa za europsko tržište jednostavno preimenovao u Chevrolet, no ni zvučno američko ime nije pomoglo u borbi protiv minija sa značkom Hyundaija, VW-a, Toyote, Citroena i Renaulta.

image
Arhiva/Cropix

Prije osam godina Chevrolet je povučen s europskog tržišta. Iako su Amerikanci odluku pravdali lošom ekonomskom situacijom na starom kontinentu, bilo je očito da se radi o kanibalizmu u vlastitim redovima. Chevrolet, a posebno model Spark otimao je kupce Opelu koji se nije mogao boriti s diskontnim cijenama.

Na domaćem tržištu Chevrolet Spark se solidno prodavao. Kako i ne bi kad je ulazni model bio dostupan za 58.000 kuna.

image
Željko Puhovski

Titulu najpovoljnijeg automobila dugo je držao i u SAD-u gdje će bazni model do kraja godine biti dostupan za 14.595 dolara (oko 95.000 kuna).

image
Željko Puhovski

Nakon što Spark ode u mirovinu, titula najjeftinijeg automobila u SAD-u otići će u ruke Nissan Versa koji kupce mami cijenom od 16.105 dolara (105.906 kuna). Uz njega, tu je i Mitsubishi Mirage s cijenom od 16.125 dolara (106.038 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33