pošteno

Zbog prihoda: Finska kaznila vozača sa 120.000 eura jer je vozio 30 km/h iznad ograničenja

To je zato što Finska naplaćuje prebrze vozače u skladu s prihodom osobe. Wiklöf je među najbogatijim građanima zemlje

Policijska kontrola (ilustracija)

 Finland Police

Nitko ne voli dobiti kaznu za prebrzu vožnju, ali sumnjamo da je situacija drugačija kad je u pitanju finski biznismen Anders Wiklöf, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji. Njegova kazna iznosila je 121.000 eura.

Wiklöf je vozio 82 km/h u zoni od 50 km/h. Rekao je za novine Nya Åland da je cesta prešla s ograničenja od 70 km/h na 50 km/h. Tvrdio je da je usporavao, ali ne prije nego što ga je policija uhvatila u prebrzoj vožnji.

"Stvarno žalim zbog toga i nadam se da će se novac u svakom slučaju koristiti za zdravstvenu skrb kroz riznicu", rekao je u prevedenom citatu Nya Åland. Ako se pitate kako netko dobije kaznu od 120.000 eura zbog prebrze vožnje, to je zato što Finska naplaćuje prebrze vozače u skladu s prihodom osobe. Wiklöf je među najbogatijim građanima zemlje.

image

Anders Wiklof

Web Screenshot

Osim kazne, vlasti su Wiklöfu suspendirale vozačku dozvolu na deset dana. "Ali čuo sam da će uštedjeti jednu i pol milijardu na zdravstvu u Finskoj, pa se nadam da novac može popuniti prazninu tamo. U idealnom slučaju, želio bih da budu namijenjeni za tu svrhu", rekao je za novine.

Wiklöf kontrolira 100 posto tvrtke Wiklöf Holding koja vodi preko 20 poduzeća u sektorima logistike, građevine, helikopterskih usluga, nekretnina, trgovine i turizma. Prema web-stranici, tvrtka je 2020. imala promet u iznosu od 247 milijuna eura i operativnu dobit od 11 milijuna eura.

Wiklöf ima dugu povijest s automobilima. Poslovnu karijeru započeo je 1969. uvozom njemačkih vozila u Finsku. Osim automobila, izgradio je opsežnu zbirku umjetnina. Također ima Anders Wiklöf institut za istraživanje srca za poboljšano predviđanje i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Godine 1989. osnovao je The Baltic Sea Fund za zaštitu tamošnjeg okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:39