TRAGEDIJA U KINI

Želio isprobati testni automobil, ubacio u krivu brzinu i sletio s trećeg kata zgrade

Umjesto da krene unatrag s parkirnog mjesta vozilo je naglo pojurilo prema naprijed, probilo ogradu i sletjelo iz zgrade

Screenshot incidenta

Bizarna prometna nesreća u kojoj su poginule dvije osobe dogodila se u Šangaju u središtu automobilskog proizvođača Nio. Dva testna vozača, jedan iz Nia, a drugi iz tvrtke dobavljača namjeravali su krenuti na vožnju te su ušli automobil koji se nalazio na trećem katu zgrade. Vožnja nije dugo potrajala.

image

2023. Nio ET5

Umjesto da krene unatrag s parkirnog mjesta vozilo je naglo pojurilo prema naprijed, probilo ogradu i sletjelo iz zgrade kao u sceni iz akcijskih filmova. Automobil je pao više od 10 metara te sletio na krov. Vozač i putnik poginuli su na mjestu nesreće.

Iz tvrtke su ubrzo izjavili da je njihova preliminarna istraga pokazala da nesreću nije uzrokovao tehnički kvar na automobilu već greška vozača. Po svemu sudeći vozač je jednostavno ubacio u krivu brzinu. Umjesto u brzinu za kretanje unatrag prebacio je u položaj za kretanje prema naprijed. Nio je obećao pomoć obiteljima stradalih.

image

2023. Nio ET5

Nio je, inače, prilično poznati kineski proizvođač električnih automobila. U središte pažnje su dospjeli kad su svojim električnim superautomobilom srušili rekord Nürburgringa, a u međuvremenu je tvrtka izrasla u respektabilnu tvrtku koja masovno proizvodi serijske električne automobile. Njihov je trenutno najuspješniji proizvod model ET5 kakav je sletio sa zgrade. Automobil je predstavljen krajem prošle godine i konkurent je Teslinom Modelu 3.

ET5 se nudi s baterijama kapaciteta 75 i 100 kWh i ogromnom baterijom od 150 kW. Dosezi su 550, 700 i čak 1000 km s najvećom baterijom. Sve baterije kombiniraju se s dva električna motora koji razvijaju 438 KS i automobil ubrzavaju do 100 km/h za 4,3 sekunde. Auto preračunato u košta od oko 360.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:31