VIDEO

ŽESTOKA BORBA KOENIGSEGGA, BUGGATIJA I HENNESSEYA: Trenutni kralj brzine je Koenigsegg s novim rekordom Agere RS koja je po autocesti jurila 447 km/h!

Ovaj vikend Koenigsegg je u Nevadi oborio novi rekord: Agera RS postala je najbrži serijski automobil s brzinom od 447 km/h koju je postigla na 17.7 kilometara dugoj dionici autoceste (koja je naravno zatvorena za potrebe ovog pothvata) od Vegasa do Pahrumpa. Time je skinut dosadašnji rekord kojeg je držao Bugatti Veyron Super Sport (431 km/h). Ipak, američki proizvođač Hennessey najavljuje novi rekord s modelom Venom F5!
 Koenigsegg

Trenutnu se u svijetu hiperautomobila vodi opasna utrka za tron između nekoliko proizvođača. Bugatti je nedavno s Chironom dovozio 0-400-0 km/h za samo 42 sekunde, no švedski Koenigsegg je brzo reagirao i nakon manje od mjesec dana skinuo rekord s Agerom RS koja je isuti pothvat odvozila za 36,4 sekunde. Što se tiče maksimalne brzine, Bugatti je spominjao kako novi Chiron može potegnuti do 463 km/h, no zasad je najbrže išao 420 km/h.

Ovaj vikend Koenigsegg je u Nevadi oborio novi rekord: Agera RS postala je najbrži serijski automobil s brzinom od 447 km/h koju je postigla na 17,7 kilometara dugoj dionici autoceste (koja je naravno zatvorena za potrebe ovog pothvata) od Vegasa do Pahrumpa. Time je skinut dosadašnji rekord kojeg je držao Bugatti Veyron Super Sport (431 km/h).

Foto: Koenigsegg

U skladu sa standardima kada su u pitanju obaranja rekorda, spomenuta brzina izračunata je kao prosjek dvije vožnje (svaka u jednom smjeru), a kako bi sve bilo regularno korišten je uređaj za mjerenje brzine Racelogic VBOX HD2. Zanimljivo kako je u jednom smjeru njihov testni vozač Niklas Lilja u 1360 KS snažnoj jurilici postigao čak 457 km/h, a kako je ta vožnja izgledala pogledajte u videu:

U priču se sada umiješao i Hennessey koji već najavljuje novi rekord u brzini. Podsjetimo, oni su 2014. godine sa svojim modelom Venom GT postigli brzinu od 434,5 km/h, no rekord nije potvrđen pa ne ulazi u službenu evidenciju. Ipak, oni sada najavljuju rekord sa Venomom F5 za kojeg tvrde da može juriti do nevjerojatnih 482 km/h! U svakom slučaju, zanimljivo nadmetanje trojca Bugatti-Koenigsegg-Hennessey očito se nastavlja, a zasad je kralj Koenigsegg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31