KORISNA SITNICA

Znate li čemu služi polugica ispod retrovizora? Ne, nije za popravljanje šminke

Polugica ima dvije pozicije - u prvoj situaciju iza svog auta vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo samo refleksiju u staklu
 -/Wavebreak/Profimedia

U moru korisnih i potpuno beskorisnih sitnica u automobilu, vozači često ne znaju svrhu pomagala koja im mogu olakšati boravak u automobilu.

Jedna od korisnih sitnica je i polugica smještena ispod unutarnjeg retrovizora.

Ako ste ju koristili po danu, primjetili ste da vam je pogled skrenut u krov auta, no, ako ste ju koristili po noći - vjerojatno ste shvatili njenu svrhu.

Polugica naime služi za blokiranje dugih svjetla automobila iza vas koja vas mogu zaslijepiti.

image

Polugica na retrovizoru

Profimedia

Poluga ima dvije pozicije - u prvoj situaciju iza svog automobila vidimo u ogledalu, a u drugoj vidimo refleksiju u staklu, koje reflektira samo 4 posto svjetlosti.

Svrha ovakve konfiguracije je zaštita od odbljeska i dugih svjetala po noći - umjesto da vas zaslijepe svjetla vozila iza vas, prebacivanjem poluge na drugu poziciju za gotovo 96 posto se smanjuje intenzitet svjetla u retrovizoru.

Kod modernih automobila sve više se koristi unutarnji retrovizor s automatskim zatamnjivanjem kao zaštitom od odbljeska svjetala automobila straga, pa je i ova polugica jedna od sitnica koja polako nestaje iz novih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:12