BRUTALNA REPRESIJA

Zona sumraka: U gradu od 25 milijuna stanovnika nije prodan niti jedan auto

Lockdown je izazvao ogromne poremećaje u lancu opskrbe i potpuno uništio potrošnju u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu

Šangaj

 Johannes EISELE/AFP/Profimedia

Posljednjih tjedana Šangaj je postao simbol brutalne Covid represije. U sjeni rata u Ukrajini, stanovnike najvećeg kineskog grada 'terorizira' epidemiološka politika koja ide toliko daleko da zbog zaraze razdvaja roditelje od djece.

Ako su djeca pozitivna na test, oduzimaju se roditeljima i odvoze privremenim skrbnicima, a ako su roditelji pozitivni, moraju se javiti na posebne lokacije. Naravno, bez djece.

image
AFP

U takvim nehumanim uvjetima života, prodaja automobila je najmanje bitna, no koliko je situacija eskalirala dokazuje i podatak da u mjesecu travnju nije prodan niti jedan automobil.

Iako su vlasti prošloga tjedna najavile da će dopustiti 'nisku razinu aktivnosti' u nekim područjima, stanovnicima nije bilo dopušteno izlaziti izvan svojih stambenih kompleksa.

Kako navodi CNN, oko 980.000 ljudi i dalje je pod najstrožim oblikom izolacije, dok mnogi drugi izvan tih zona kažu da su također zaključani u stambenim kompleksima.

image
AFP

Upravo zbog takvih restrikcija, gotovo svi trgovci automobilima su tjednima zatvoreni, a prodaja uopće nije zabilježena.

U Šangaju je prošle godine prodano 736.700 novih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15