E-MOBILNOST

Električni bicikli - saznajte koliko niste znali!

 

"Električni bicikl je varanje!", "Bicikl sam ide, ne treba pedalirati.", "Nije to pravi bicikl!" Sve su to izjave koje je većina od nas već čula. Činjenice su pak ponešto drukčije, stoga ih prođimo redom;

  • Električni bicikli (iako potpomažu vaše pedaliranje) ne pedaliraju umjesto Vas. Oni uzimaju podatke o Vašem uloženom trudu i brzini kretanja (bilo od rotacije ili opterećenja pogonske osovine, bilo od istih podataka iz stražnjeg kotača) te Vam pomažu u određenom postotku. Razinu ispomoći možete sami regulirati, bilo da želite samo lakšu ispomoć, bilo da se osjećate lijeno i želite da bicikl odradi malo više posla.
  • Električni bicikli koji spadaju u klasu "pedaleca" se ne mogu voziti "na gas". Potreban je uvijek prisutan trud vozača i njegovo pedaliranje jer u suprotnom ni bicikl neće pomagati pedaliranje.
  • Snaga "pedaleca" je limitirana na 250W a maksmimalna brzina na 25km/h kako bi ti bicikli bili legalni za upotrebu na bicklističnim stazama.

Naravno, uvijek postoje iznimke. Električni bicikli koji se mogu voziti bez pedaliranja, električni bicikli koji su bez limita brzine ili nominalnom snagom premašuju 250W – ali oni podliježu drukčijem skupu zakona i prometnih pravila. Kako su dotični zakoni u Hrvatskoj još uvijek nedorečeni takvi bicikli se trenutno nalaze u svojevrsnoj sivoj zoni. Niti su električni bicikl, niti su električni skuter/motocikl. Zbog tih razloga za takve bicikle u pravilu nije moguće ostvariti poticaje kad su oni aktualni.

Više informacija u svezi sufinanciranja za električne bicikle na; https://www.proteasport.hr/novost/54/sufinanciranje-nabave-e-bicikala-2019

Namjena i tipovi električnih bicikala

Kako kod vozila na četiri kotača postoje različite vrste i namjene, tako je i kod (električnih) bicikala. Brdski, fitness (treking) ili gradski bicikli – svatko može naći e-bicikl koji mu odgovara.

Brdski bicikli se odlikuju svojom sposobnošću svladavanja ozbiljnog brdskog terena, bio on šumovit ili kamenit. Vožnja na njima u pravilu malo više opterećuje ruke pa položaj sjedenja nije udoban kao na putnim ili gradskim biciklima. Električni motori i krajnji prijenos snage na E-MTB biciklima su u pravilu optimizirani za isporuku maksimalnog okretnog momenta kako bi bicikl bio u mogućnosti pomoći Vam na najstrmijim stazama. Naravno, E-MTB bicikli su diskutabilno i najzabavniji jer je na njima najlakše podići razinu adrenalina ili se glupirati putem. Nažalost, to ujedno znači da nisu namijenjeni za svakodnevno korištenje u gradu i neće biti najsretnije rješenje po pitanju udobnosti vožnje ili trajanja baterije.

PROVJERI PONUDU:

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike?subCat=277

Fitness bicikle se bira kad želite maksimalni domet i učinkovitost pedaliranja. Aerodinamičniji položaj sjedenja i tanje gume na većem tlaku posao vozača, odnosno električnog motora, čine lakšim i učinkovitijim. Električni motori i prijenosi snage na fitness biciklima su optimizirani da snagu isporučuju linearno i nježno. Time se postiže maksimalna učinkovitost i iz baterije izvlači sva raspoloživa energija – što naravno daje i veći krajnji domet. 100km dometa iz kvalitetnog električnog fitness/treking bicikla je danas više pravilo nego iznimka, pa skočiti do susjednog grada na kavu postaje kratkoročni bijeg od svakodnevnih stresova ili pak lagana razbibriga za nedjeljno popodne.

MY2017_24A2423.jpg

PROVJERI PONUDU:

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike?subCat=279

"Babac". "Pos'o, kuća, birtija" bajk. Kako god ih zvali; gradski bicikli su nezamjenjivi u mnogim slučajevima. Udoban položaj sjedenja, niski okviri koji olakšavaju korištenje u svakodnevnoj odjeći, blatobrani, svjetla i nosači tereta... praktičnosti se ne može proturječiti. Električne verzije dotičnih su još iskoristivije. U odnosu na klasični gradski bicikl lakše je preći veće udaljenosti, doći na posao bez preznojavanja ili ga natovariti shopingom na povratku kući. Iako se cijena takvog bicikla inicijalno čini visoka oni svoju vrijednost brzo opravdaju uštedom koju ostvaruju – bilo da više ne kupujete karte za javni gradski prijevoz, bilo da štedite na registraciji, osiguranju, održavanju i točenju limenog ljubimca.

_MG_15_05_Lift_1832.jpg
Markus Greber

PROVJERI PONUDU:

https://www.proteasport.hr/proizvodi/24/bicikli/e-bike?subCat=280

Nadamo se da Vam je ovaj članak barem malo pomogao i riješio neka pitanja ili nedoumice. Sretno s nabavkom Vašeg (prvog) električnog bicikla!

Finale Ligure_Matt Hunter_By ADL6378.jpg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 18:14