Novi život

Povratak legende: DS će oživjeti slavni Citroën DS u modernoj električnoj reinkarnaciji?

Francuski proizvođač automobila sada namjerava iskoristiti kultni Citroën DS kao muzu za svoj nadolazeći top model s pogonom na struju

Citroen DS

 Citroën Media

Otkako je samostalna marka, DS Automobiles nastoji iskovati jedinstveni stilski identitet koji odgovara premium proizvođaču. U pokušaju da postigne karakterističan dizajnerski izričaj, francuski proizvođač automobila sada namjerava iskoristiti kultni Citroën DS kao muzu za svoj nadolazeći top model s pogonom na struju. Također, planira se postupna integracija određenih dizajnerskih elemenata s legendarne "Žabe" u čitavu ponudu DS-a.

image

Citroen DS

Citroën Media

Ova najava je stigla od izvršnog direktora DS Automobilesa, Oliviera Françoisa. François tvrdi da je DS Automobiles jedinstveno pozicioniran kao nova marka s bogatim nasljeđem, s ciljem da iskoristi to nasljeđe kako bi stvorio poseban identitet i razlikovao se od glavne ponude unutar grupe Stellantis.

Nadolazeći top model, crpeći inspiraciju iz kultnog DS-a iz 1950-ih, trebao bi odigrati ključnu ulogu u preobrazbi marke u potpuno električnog proizvođača.

image

Citroen DS

Citroën Media

"Postoji nekoliko automobila u povijesti automobila koji su postali ikona jer su izuzetno aerodinamični", rekao je Francois za Auto Express. "Velika Britanija možda ima Jaguar E-Type, ali zasigurno su DS modeli iz šezdesetih i sedamdesetih bili upravo to. Imali su nevjerojatno kultni izgled, kultni dizajn koji su svi prepoznali, kojeg svi vole i svi pamte."

Izvršni direktor je dodao: "Ako se možemo povezati s ovim dizajnom DNK, možemo imati najljepši i, što je još važnije, najsmisleniji aerodinamički dizajniran električni automobil u svijetu novih marki". Zatim je otišao korak dalje, dajući nam opis nadolazećeg modela: "Novi DS trebao bi biti velik, skup i nevjerojatan. Svi će biti zaljubljeni. Možemo napraviti senzualne, zaobljene, iznimno inspirativne automobile koji su vrlo aerodinamični i vrlo francuski. Uskoro ćete vidjeti."

image

Citroen DS

Citroën Media

François je spomenuo da će novi DS biti među prvima koji će usvojiti Stellantisov najnoviji paket baterija, što će mu dati više od 700 km dosega. Tu se vjerojatno radi o bateriji od 98 kWh koja je nedavno predstavljena u Peugeotu E-3008.

DS je službeno potvrdio da novi potpuno električni model dolazi 2024. godine, baziran na arhitekturi STLA Medium. Nedavne špijunske fotografije sugeriraju da će električni auto, za koji se govori da će dobiti oznaku DS8, imati siluetu Coupe SUV-a. Nije jasno misli li Francois na ovaj model ili na neki drugi još veći premium model.

image

DS Koncept

DS Automobiles

Skica koju je DS Automobiles objavio u travnju 2023. prikazuje modernu interpretaciju kultnog letećeg Citroena DS iz filma “Fantomas Unleashed” iz 1965. godine. U početku se vjerovalo da je ilustracija stvorena isključivo za privremenu izložbu koja prikazuje kultne automobile iz filmova Louisa de Funesa. Međutim, nedavni komentari izvršnog direktora DS Automobilesa potaknuli su nadu da bi skica mogla ponuditi uvid u novi model inspiriran Citroënom DS. Auto Express vjeruje da bi novi model mogao biti jedan od osam vozila za koja je obećano da će debitirati između 2024. i 2026., na novoj arhitekturi STLA Large. Moguće je da novi DS stigne točno na vrijeme za 70. godišnjicu Citroëna DS koja se obilježava iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:43