ZELENE METROPOLE

Europa zabranjuje automobile na benzin i dizel u gradovima do 2050. godine

Prijedlog je dizajniran kako bi se smanjila europska ovisnost o nafti za 60 posto te emisije stakleničkih plinova
 Thinkstock

Automobili s benzinskim i dizelskim motorima ne bi smjeli imati pristup središtima europskih metropola do 2050. godine, predlaže Europska komisija .

Prijedlog, kojeg je danas predstavio povjerenik za transport Europske komisije Siim Kallas, dizajniran je kako bi se smanjila europska ovisnost o nafti za čak 60 posto te emisije stakleničkih plinova. Europska komisija navodi kako 'ovo nije udar na osobnu mobilnost'.

Unutar prijedloga je i radikalan transportni plan koji predviđa se da većina putovanja do 305 kilometara obavljaju vlakovima.

- Opće prihvaćeno je mišljenje da se mora ograničiti osobna sloboda kretanja kako bi se uspješnije borilo protiv globalnih klimatskih promjena. To nije točno. Konkurenti transportni sustavi važni su za probitak Europe u svijetu, kao i za gospodarski rast, nova radna mjesta te bolji standard građana - objasnio je Kallas.

Europska komisija želi da do 2030. godine 50 posto vozila u Europi bude bez emisija štetnih plinova čime će se 2050. godine vozilima na konvencionalna goriva lakše uvesti zabrana pristupa u središta gradova.

U planu je i stvaranje potpuno povezane europske putničke mreže nazvane 'Single European Transport Area' (Jedinstveno europsko transportno područje). To bi se ostvarilo povezivanjem svih zračnih luka s glavnim željezničkim putovima što bi pak dovelo do ubrzanog prijevoza ljudi i robe.

Također, cilj Europske komisije je i 'nula smrti na cestama' do 2050., a do 2020. godine očekuje se da će trenutačna brojka biti prepolovljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:46