VN ŠPANJOLSKE

Fernando Alonso slavio na domaćem terenu u Barceloni, Raikkonen drugi, Massa treći!

Vozači Formule 1 došli su, po prvi puta ove godine , na europsko tlo, te je u Barceloni vožena Velika nagrada Španjolske, peta po redu utrka aktualnog Svjetskog prvenstva.

Dominirali su vozači Ferrarija, pa je tako Fernando Alonso na dominantan način osvojio prvo mjesto, dok se na postolje popeo i Felipe Massa, koji je na kraju bio treći. Između njih se ugurao Kimi Räikkönen iz Lotusa.

Za Alonsa je to druga pobjeda u sezoni, kao i druga u karijeri na "domaćoj" stazi u Barceloni. Ujedno je došao i do 32. pobjede u karijeri.

U utrku su s prve dvije pozicije startali Mercedesovi vozači Nico Rosberg i Lewis Hamilton. No, kraj su obojica dočekali daleko od vrha. Rosberg je na kraju bio šesti, a Hamilton bez osvojenog boda dvostruko slabije plasiran. Već na samom startu Hamilton je izgubio svoju poziciju, a odmah su profitirali Sebastian Vettel i Alonso koji su skočili na drugo i treće mjesto.

Naknadno je Alonso napao i prestigao Vettela, a potom se dokopao i prve pozicije koju nije ispuštao do samog kraja. Vozio je samouvjereno i mirno, te bez stresova proslavio pobjedu s mnoštvom svojih navijača.

Räikkönen je ostvario još jednu dobru vožnju za drugo mjesto, dok je Ferrarijev skok u ovoj utrci potvrdio Massa trećim mjestom. Tek su se iza svih njih poredala dva vozača Red Bulla koji je i dalje vodeći u redoslijedu konstruktora. Vettel je bio četvrti, a Mark Webber peti.

Strašni problemi s gumama odvojili su Mercedes od vrha i da potkrijepi sve dobro što je napravio na treningu. Rosberg je, istina, uzeo osam bodova šestim mjestom, dok je Hamilton na kraju imao cijeli krug slabije vrijeme od Alonsa.

Iduća šesta utrka sezone se vozi 23. svibnja u Monte Carlu.

U ukupnom redoslijedu vodi Vettel sa 89 bodova, no samo četiri manje ima Räikkönen, a Alonso sedamnaest manje.

- Svaki pojedini član momčadi pobrinuo se za svaki pojedini detalj jer smo željeli biti dobri ispred naših navijača i ispred toliko ljudi koji podupiru Ferrari. Uspjeli smo u tome i jako smo sretni, ali ne želimo tu očito stati – rekao je Alonso nakon utrke.

- Ništa se zapravo ne mijenja. Odvoženo je tek pet utrka i imali smo uspona i padova. Neke smo utrke bili jako dobri bez problema, a više-manje smo završavali na podiju. U nekim smo utrkama griješili i imali smo mehaničkih problema i to ne želimo ponavljati. Ali znamo da imamo bolid koji se može boriti za vrh i možemo se boriti za naslov prvaka. Ako odradimo dovoljno dobar posao, možemo se boriti i to je ono čemu težimo – dodao je bivši dvostruki svjetski prvak.

S druge strane, trostruki uzastopni svjetski prvak Vettel smatra istrošenost guma glavnim razlogom što je završio tek četvrti.

- Mislim da možemo biti zadovoljni sa četvrtim mjestom, ili bar moramo biti. Prva tri bolida su bila prebrza i odradili su bolji posao danas po pitanju očuvanja guma. Mislim da imamo dovoljno brz bolid, ali nešto što radimo troši gume prebrzo – rekao je Vettel, koji u ukupnom poretku ima tek četiri boda više od drugoplasiranog Kimija Räikkönena.





Formula 1, VN Španjolske (5/19):

1. Fernando Alonso (Špa / Red Bull) 1:39.16.596

2. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +9.3

3. Felipe Massa (Ferrari) +26.0

4. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) +38.2

5. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault) +47.9

6. Nico Rosberg (Mercedes) +68.0

7. Paul di Resta (Force India-Mercedes) +68.9

8. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +79.5

9. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) +81.7

10. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari) +1 krug

...

Ukupni redoslijed:

1. Sebastian Vettel 89

2. Kimi Räikkönen 85

3. Fernando Alonso 72

4. Lewis Hamilton 50

5. Felipe Massa 45

...

Redoslijed konstruktora:

1. Red Bull 131

2. Ferrari 117

3. Lotus 111

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:02