F1, VN ŠPANJOLSKE

FOTO Hamilton diskvalificiran, Maldonado kreće s prvog mjesta, Alonso starta drugi

Svega je nekoliko sati trajalo slavlje Lewisa Hamiltona nakon što je osigurao prvu startnu poziciju na Velikoj nagradi Španjolske. Suci su ga naknadno diskvalificirali i gurnuli na samo začelje startnog poretka.

Vozaču McLarena nije, naime, nakon kvalifikacija ostalo dovoljno goriva u spremniku za obveznu analizu. Morao je slijediti momčadsku naredbu i parkirati bolid odmah nakon prolaska ciljem. Nakon toga je zatražio da odguraju njegov bolid do boksa, ali u spremniku je ostalo manje od litre goriva, koliko se obvezno mora dati na analizu.

U McLarenu su tvrdili da su morali zaustaviti automobil na stazi zbog "više sile", ali suci se nisu složili. Ustvrdili su da je krivica isključivo na članu momčadi koji nije ulio dovoljnu količinu goriva, što nikako ne može biti "viša sila". Oduzeli su stoga Hamiltonu pole-position, a McLaren se u konačnici složio s odlukom.

S prvog će mjesta tako senzacionalno, prvi put u karijeri, u nedjelju startati Pastor Maldonado (Williams), a u prvom će redu uz njega biti Ferrarijev Fernando Alonso.

Hülkenberg novčano kažnjen zbog prebrze vožnje u boksu

Vozač Force Indije Nico Hülkenberg kažnjen je zbog prebrze vožnje u boksu tijekom trećeg slobodnog treninga uoči Velike nagrade Španjolske na stazi Circuit de Catalunya.

Nijemac je uhvaćen kako u boksu vozi 95.5 km/h, što je osjetno brže od dozvoljenog ograničenja od 60 km/h.

Stoga su suci, među kojima i osmerostruki pobjednik prestižne utrke 24 sata Le Mansa Tom Kristensen, ocijenili kako je Hülkenberg prekršio odredbu članka 30.12 sportskih pravila FIA-e, te je dužan platiti kaznu u iznosu od 7.200 eura.

Hülkenberg je ove sezone u dosadašnje četiri utrke Svjetskog prvenstva F1 osvojio tek dva boda i zauzima 16. mjesto u poretku vozača.

VN Španjolske, rezultati službenog kvalifikacijskog treninga:

1. Pastor Maldonado (Williams-Renault) 1:22.285

2. Fernando Alonso (Ferrari) 1:22.302

3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) 1:22.424

4. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) 1:22.487

5. Sergio Perez (Sauber-Ferrari) 1:22.533

6. Nico Rosberg (Mercedes) 1:23.005

7. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) bez vremena

8. Michael Schumacher (Mercedes) bez vremena

9. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) bez vremena

10. Jenson Button (McLaren) bez vremena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:37