FORMULA 1

Alonso: Neka dođe Vettel!

Kubica i Petrov vozačka postava Lotus Renault GP-a, Virgin potvrdio Jeromea D’Ambrosia i Timu Glocka, za Schumachera naslov prvaka i dalje je cilj, Di Montezemolo potvrdio želju za dolaskom Vettela...
 AFP

Nedavno je Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo potvrdio medijima da mu je želja Sebastiana Vettela, aktualnog svjetskog prvaka u Formuli 1, dovesti u bolid "propetih konjića"...

U talijanskoj momčadi glavnu vozačku riječ trenutačno ima Fernando Alonso, dvostruki prvak svijeta iz 2005. i 2006., kojem su nijanse oduzela ove godine i treći naslov. Te nijanse bile su loša taktika momčadi za posljednju utrku, Renaultov Vitalij Petrov koji je igrao sjajnu "obranu" na Alonsu i Sebastian Vettel, neuhvatljiv za konkurenciju.

Ideja da Ferrarijev tim zastupaju dva svjetska prvaka svakako je dobar potez momčadi koja bi pritom bila vrlo konkurentna za naslov u konstruktorskom poretku, međutim, upitno je koliko se takvo što može dopasti Alonsu iza kojeg je već jedna neuspjela suradnja sa svjetskim prvakom u istim bojama. Riječ je o Lewisu Hamiltonu i timu McLaren-Mercedesa, u kojem je sve u tim trenucima prštalo od povrijeđenih ega zbog čega je Španjolac i napustio momčad.

Hoće li se takvo što ponoviti i u Ferrariju kada Vettel u njega dođe, a izgledno je da će se to dogoditi 2012. godine, tek će se vidjeti. No, Alonso kaže:

- Nemam komentar. Reći ću samo da se ne bojim niti jednog mogućeg momčadskog kolege. Nikada niti jedan od njih nije sakupio više bodova od mene. Ne zamaram se time hoće li Vettel doći.

Di Montezemolo potvrdio želju: Vettel će prije ili kasnije u Ferrari



Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo potvrdio je impresioniranost Sebastianom Vettelom riječima da "propeti konjići" razmišljaju ponuditi mu zajedničku suradnju.

Nijemac (23) je ove godine postao najmlađi svjetski prvak u Formuli 1 svih vremena. Naslov prvaka osvojio je na posljednjoj utrci sezone vozeći u bolidu Red Bulla za koji je ugovorno vezan i sljedeću godinu uz opciju produljenja i za 2012. I dok se izglednim čini da će Vettel obranu naslova pokušati izboriti u istom okruženju, upitno ostaje hoće li ga Red Bull moći zadržati i nakon toga. Pogotovo osluhnu li se Di Montezemolove riječi: - Sebastian je brz, inteligentan i mlad. Crveni bolid vozit će prije ili kasnije.

Di Montezemolo je ovime potvrdio da za 2012. godinu Ferrari želi u istoj momčadi imati Vettela i Fernanda Alonsa. Namjeru će im pokušati makar i prolongirati Red Bullov vlasnik Dietrich Mateschitz koji priznaje: - Da nemamo kompetitivan bolid pustili bismo ga odmah, unatoč važećem ugovoru. Seb želi u Ferrari. Na nama je da mu tu odluku otežamo koliko je god moguće.

Hamilton: Privatni problemi uzrok su mom neuspjehu

U razgovoru za radio BBC britanski je 25-godišnji pilot u Formuli 1, Lewis Hamilton, otkrio da se serija pogrešaka kojom je propustio boriti se za naslov svjetskog prvaka ove godine može pripisati njegovim privatnim problemima...

Svjetski prvak iz 2008. godine pritom nije želio precizirati na što konkretno misli, ali se da zaključiti da je u pozadini priče njegovo neslaganje s ocem Anthonyjem, kojeg je uoči početka sezone razvlastio uloge vlastitog menadžera.

- Moj privatni život, način na koji su se stvari odvijale, nije tekao glatko i sretno kao što je bio slučaj u prošlosti. Do početka sezone očekujem da ću izgladiti sve nesporazume. Čak i da se to ne dogodi, u 2011. nastojat ću privatne probleme sasvim izbaciti iz glave - rekao je zagonetni vozač McLarena.

Nakon što je pobijedio u 13. utrci sezone, na Velikoj nagradi Belgije u Spa Francorchampsu, Britanac je izbio na prvo mjesto ukupnog poretka s trima bodovima prednosti pred Markom Webberom u Red Bullu (182-179). Titulu je praktički prepustio rivalima početničkim pogreškama na dvjema sljedećim utrkama, za VN Italije u Monzi te za VN Singapura, u kojima je zbog sudara koje je sam izazvao završio bez plasmana.

Schumacher: Naslov prvaka i dalje je cilj



Michael Schumacher nije odustao od ideje okititi se naslovom svjetskoga prvaka u Formuli 1 osmi puta. Pokušat će to učiniti već iduće godine. Povratnička godina najtrofejnijeg vozača elitnog automobilističkog natjecanja svih vremena prošla je u razočaravajućim tonovima (samo 72 osvojena boda), međutim, to ne obeshrabruje Nijemca koji pun očekivanja dočekuje 2011. godinu.

- Godina je bila izazovna i samim time su moja očekivanja ispunjena. Nikako i po pitanju rezultata. Za stvari koje u životu želite trebate se i boriti, to je uvijek bila moja misao vodilja. A to što ne ide lako cijelu priču čini još uzbudljivijom.

- Borba za naslov svjetskoga prvaka ostaje naš cilj. U trogodišnjem smo projektu, ne može se preko noći oformiti momčad koja će sve i svakoga pobjeđivati. Ali možete biti sigurni u to da svim silama radimo na tome da ostvarimo ciljeve koje smo si zadali - kazao je Schumacher, vozač Mercedes GP momčadi.

Kubica i Petrov vozačka postava Lotus Renault GP-a



Momčad Lotus Renaulta koja se natječe u Formuli 1 potvrdila je vozačku kombinaciju za nadolazeću sezonu. Činit će ju Robert Kubica i Vitalij Petrov.

Kubica je već dokazana snaga u elitnom automobilističkom natjecanju, a Petrov prošlogodišnji "rookie" koji je pet puta morao odustati i koji je u 2010. sakupio svega 27 bodova. Usporedbe radi, Poljak je sezonu zaključio na osmom mjestu ukupnog poretka sa 136 osvojenih bodova. Unatoč ne odveć sjajnim rezultatima Petrova Renault je zadržao ukazano mu povjerenje budući da je Rus i "zlatna koka" za privlačenje bogatih sponzora.

- Sretni smo što će za nas voziti sljedeće dvije sezone. U prošloj je u nekoliko navrata dokazao da u njemu leži potencijal, a uz to se Rusija otvara prema Formuli 1 što se može zahvaliti njemu i momčadi. U posljednjih smo nekoliko mjeseci uspostavili suradnju s njegovom zemljom i tamošnjim jakim kompanijama - kazao je većinski vlasnik momčadi Gerard Lopez.

- Ponosan sam na to što ću Lotus Renault GP predstavljati i sljedeće dvije godine. Namjeravam iskustvo stečeno u sezoni iza nas prenijeti na stazu i unaprijediti se. Uvjeren sam da vožnjama mogu pomoći momčadi. Godina 2010. bila je za učenje, a ova sljedeća će obilježena izvedbama. Spreman sam za izazove - kazao je ruski vozač

Virgin potvrdio: Sljedeće sezone u bolidima Jerome D’Ambrosio i Timo Glock

Momčad Virgina, koja se natječe u Svjetskom prvenstvu Formule 1, potvrdila je da će sljedeće sezone uz Tima Glocka u drugom bolidu tima imati belgijskog vozača Jeromea D’Ambrosija...

- Ispunio mi se san o nastupanju u Formuli 1 i presretan sam zbog toga. U Virginu se osjećam sjajno i raduje me što ću biti dio ovog profesionalnog i ambicioznog tima - kazao je 25-godišnjak koji je prošlu sezonu bio testni i treći vozač Renaulta, nakon čega je pristupio testovima Virgina koje je, očito, položio i time uskočio u mjesto koje je do sada pripadalo Lucasu di Grassiju. Virgin je prošlu natjecateljsku sezonu završio s nulom na bodovnom kontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:07