AUKCIJA

BENTLEY 4½ LITRE: UMJETNOST NA KOTAČIMA s početnom cijenom od 52 milijuna kuna

Riječ je o legendarnom modelu koji je između ostalog osvojio treće mjesto na utrci 24 sata Le Mansa 1929. godine, a zbog odličnih performansi zadavao je glavobolje legendarnom Ettoreu Bugattiju
 RM Sotheby's

Ovaj rijedak primjerak Bentleya proizveden je 1928. godine, a bit će ponuđen na aukciji početkom ožujku na Floridi. Bentley 4½ Litre u svoje je doba predstavljen kao jedan od najbtnijih modela za Bentley. Proizvodili su se u više verzija od 1927. do 1931. Konkretan primjerak dva puta je nastupio na utrci 24 sata Le Mansa, a jedan od nastupa (onaj 1929. godine) završio je na podiju zauzevši 3. mjesto.

Foto: RM Sotheby's

Model 4½ Litre svojim je performansama zadavao glavobolje konkurentima. Tako je legendarni Ettore Bugatti jednom prilikom izjavio da je riječ o "najbržem kamionu na svijetu", aludirajući pritom na znatnu masu modela 4½ Litre kao i na ogromnu potrošnju goriva (u punoj brzini je trošio čak 4 litre po minuti). Nakon uspjeha na trkaćim stazama neko je vrijeme bio korišten za testne vožnje i uvježbavanje vozača, nakon čega je prodan privatnom kupcu koji ga je držao čak 40 godina. Nakon toga došlo je do više promjena vlasniika, a nedavno je napravljena potpuna restauracija. Automobil je sada u savršenom stanju, a svi koji imaju veliko bogatstvo i ljubav prema ovom primjerku Bentleya moći će se nadmetati u kupnji za nešto više od mjesec dana. Znamo da su Bentleyevi modeli inače skupi, međutim zbog svega gore navedenog za ovaj konkretan primjerak početna cijena iznosi čak 7 milijuna eura, odnosno oko 52 milijuna kuna. A ako se u nadmetanju nađe više zaljubljenika u ovaj model taj iznos bi mogao biti i veći, čime bi postao najskuplji automobil prodan na aukciji ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49