SAMO U RUSIJI

Bizarno i opasno: Transporter interkontinentalnog nuklearnog projektila sudario se s Porscheom!

Iako je ovako nešto nezamislivo u Europi, u Rusiji su vozila za prijevoz balističkih raketa nerijetki prizor na lokalnim cestama

RT-2PM Topol, ilustracija

 Profimedia

Bizarna prometna nesreća kakvu vjerojatno ne možete vidjeti nigdje na svijetu dogodila se u Rusiji. Vojni kamion namijenjen za prijevoz interkontinentalnih balističkih raketa u bio je uključen u tešku prometnu nasreću koja se dogodila negdje u Rusiji. Sve se dogodilo 4. kolovoza, a vijest o tome proširila se društvenim mrežama ovih dana.

Na fotografijama je vidljivo kako je ogromno vojno vozilo s tipa MAZ-7917 za transport smrtonosnih projektila RT-2PM Topol udarilo u Porsche Cayenne i u noviji model Lade.

Na sreću, divovski kamion težak više od 30 tona navodno u trenutku nesreće nije prevozio projektil s nuklearnom glavom već samo kućište projektila napunjeno vodom i pijeskom kako bi se simulirali uvjeti prijevoza interkontinentalne nuklearne rakete.

Nesreća se dogodila u gradu Barnaulu, u ruskoj Republici Altaj smještenoj na jugu zapadnog Sibira na tromeđi s granicama Kine i Mongolije. U lokalnim medijima su objavljeni neki detalji o nesreći, a prema njima vozač Porschea je udario u Ladu te su nakon toga zajedno završili pod kotačima vojnog transportera.

Iako je ovako nešto nezamislivo u Europi, u Rusiji su vozila za prijevoz balističkih raketa nerijetki prizor na lokalnim cestama, pa postoji i mogućnost da dođe do ovakve bizarne nesreće.

Balistički projektil RT-2PM Topol (NATO naziv: SS-25 Topol) mobilni je sustav koji se i inače transportira ovakvim specijalnim kamionima. U službi je od 1997. i riječ je o prvom interkontinentalnom balističkom projektilu koji je Rusija razvila nakon raspada SSSR-a. Domet rakete je do 11.000 kilometara, a nosi jednu nuklearnu bojevu glavu. Rusija navodno posjeduje 87 takvih projektila, a devet od njih je stacionirano u blizini grada Barnaula.

image

RT-2PM Topol, ilustracija

Profimedia

Portal Nuclearsecrecy.com procjenjuje da bi u slučaju eksplozije ovog projektila snage 1 megatona iznad nekog velikog zapadnog grada odmah poginulo više od 1,5 milijuna ljudi, dok bi oko tri milijuna bilo ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:28