ELEKTRIČNI KAMION ELONA MUSKA

BUDUĆNOST TRANSPORTA U REŽIJI ELONA MUSKA: Ovo je Teslin kamion Semi, uz elektromotore i autopilot brži i efikasniji od klasičnih dizelskih dinosaura

Službeno može potegnuti do 36 tona tereta, a pri takvom opterećenju može dostići 96 km/h za 20 sekundi, što je mnogo brže od dizelskih kamiona koji se trenutno nalaze na tržištu. S jednim punjenjem navodno prelazi 500 milja, a uz superbrze punjače nakon samo pola sata punjenja doseg iznosi 400 milja. Na tržištu bi se trebao naći 2019. godine
 Tesla Motors

Nakon brojnih najava Tesla Motors je danas predstavila svoj kamion Semi. Izvršni direktor Elon Musk predstavio je Semi kao budućnost kamionskog prijevoza. Za pogon su zadužena 4 elektromotora, službeno može potegnuti do 36 tona tereta, a pri takvom opterećenju može dostići 96 km/h za 20 sekundi, što je mnogo brže od dizelskih kamiona koji se trenutno nalaze na tržištu. Naravno, ako se makne prikolica, ova mrcina do 96 km/h (60 mp/h) može potegnuti za samo 5 sekundi!

Foto: Tesla Motors, Youtube screenshot

Iako je riječ o prvom Teslinom kamionu, iz kompanije obećavaju kako će Semi biti izrazito pouzdan, pa tako obećavaju prelazak čak milijun milja bez problema! Nizak centar gravitacije rezultira boljim voznim karakteristikama i manjom opasnosti od prevrtanja u odnosu na ostatak kamiona koji se nalaze na tržištu. Osim toga, velika pozornost pridodana je koeficijentu otpora zraka kako bi Semi bio što učinkovitiji. Uz kamion dolaze i "Mega punjači" koji su u stanju u samo 30 minuta povećati doseg za 400 milja. Pri vožnji autocestom Teslin prvi kamion s jednim bi punjenjem trebao moći proći dionicu od 500 milja.

Naravno, Semi na tržište stiže s naprednim autopilotom kao standardnom opremom, pa će tako ovaj kamion sam ostajati između traka i automatski kočiti što bi trebalo uvelike olakšati posao vozačima, a možda ih i zamijeniti kroz koju godinu. Vlasnici će cijelo vrijeme moći pratiti parametre kamiona putem aplikacije. Elon se dotaknuo i troška vožnje te je prema njihovim izračunima njihov Semi učinkovitiji i ekonomski isplativiji u odnosu na klasični dizelski kamion. Ova mrcina bi se na tržištu trebala naći 2019. godine.

Tesla Motors

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:46