U ČAST JAMESU DEANU

Čekao 13 godina da ga pokaže: Walter De Silva objavio na Instagramu Porsche 550one

Riječ je o modernoj interpretaciji iz 2008. Porschea 550 Spyder u kakvom je poginuo glumac James Dean
Porsche 550one
 Walter De Silva Instagram

Dugo se o tome govorkalo po kuloarima, ali je sada i potvrđeno: nekadašnji veliki šef VW-a Ferdinand Piëch krajem 2000-ih je naložio tadašnjem šefu Volkswagenovog dizajna Walteru De Silvi da dizajnira modernu interpretaciju Porschea 550 Spyder "Little Bastard", model u kakvom je poginuo legendarni glumac James Dean, a sada ga imamo prvi put priliku vidjeti. Legendarni dizajner je fotografije automobila objavio na vlastitoj Instagram stranici.

"Porsche 550one "The Little Bastard" 2008. Design by Walter De Silva, Peter Wauda, Christian Felske, Romi Rost. Projekt je želio Prof. Dr. Ing. Ferdinand Piëch, a ovo je prvo javno prikazivanje", stoji u objavi dizajnera na Instagramu.

Piëch je bio poznat po tome da je svoje planove, koliko god se činili nemogućim uvijek ostvario (luksuzna limuzina VW Phaeton, SUV-ovi Porsche Cayenne, VW Touareg...) pa se i De Silva bacio na posao kreiranja manjeg roadstera s linijama karoserije nadahnutim, ali ne i kopiranim s originalnog 550 Spydera.

Taj je Porsche postao dijelom popularne kulture jer je u njemu u blizini mjestašca Salinas u Kaliforniji 30. rujna 1955. godine vozeći na utrku skončao čuveni glumac James Dean. Mladi Donald Turnupseed u Fordovom karavanu nije zbog sunca vidio da iz suprotnog smjera dolazi srebrni niski Porsche jer je bio zaslijepljen te je počeo skretati ulijevo na sporednu cestu pa je došlo do sudara.

"The Little Bastard" nikad nije popravljen, a Deanov suvozač Rolf Wütherich, tvornički mehaničar Porschea je preživio s teškim tjelesnim ozljedama.

image
Porsche 550one
Walter De Silva Instagram

Američki glumac koji je poginuo sa samo 24 godine i koji je iza sebe već imao dva velika filma (Istočno od raja i Buntovnik bez razloga) te snimao treći -"Div", bio je simbolom buntovne mladosti pedesetih godina 20. stoljeća za kojim su milijuni tinejdžerica plakale na svojim jastucima, te utjelovljenje pobune mladih protiv društvenog licemjerstva.

Dakako, te su godine bile važne i za Porscheove rane godine u SAD pa i ne čudi da je Piëch razmišljao o tome da bi bilo dobro da jedan takav kultni povijesni model dobije modernu interpretaciju.

image
Porsche 550one
Walter De Silva Instagram

Piëch je preminuo 2019. godine, a De Silva je sada pred mirovinom otkrio fotografije Porschea 550one koncepta iz 2008. godine. O autu se osim ovih fotografija ne zna baš ništa, no očigledno je da bi seu gami modela pozicionirao kao još sportskiji Boxter koji ima također središnje smješten motor uparen s ručnim mjenjačem.

No. došla su nova vremena pa su u Porscheu svi pažnju usmjerili prema SUV-u Macanu jer se radilo o rastućem segmentu, dok je 550one zauvijek ostao koncept nikad prikazan javnosti i o kojem se više nije govorilo. Sve do sada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05