SVI IM SE SMIJU

EKO HISTERIJA BEZ PLANA: IZBACILI DIZELAŠE IZ GRADOVA ALI SU ZABORAVILI NA JEDNU 'SITNICU' Pola policijske flote ne može zakonski prometovati ulicama!

 
 FirePhoto / Alamy / Profimedia

Belgijski gradovi Bruxelles, Antwerpen i Gent od početka ove godine počeli su primjenjivati novi stroži propis prema kojem je dizelašima sa Euro 3 normom zabranjen ulazak.

Time je naravno zahvaćen velik broj vozila – svi dizelaši proizvedeni između 2001. i 2005. godine, a među njima je i veliki broj – policijskih vozila!

Da, policija sada prema službenim propisima ne može ući u gradove s nekim od vozila koja imaju u svom voznom parku.

Policijske snage nemaju dovoljno sredstava da obnove cijelu flotu vozila te se tako usklade s novim standardima o emisiji vozila potrebnim za gradove.

Zanimljivo je da su policijski dužnosnici već reagirali i upozorili na vlasti na ovaj problem, a ostaje pitanje kako će se cijela priča razriješiti.

Inače, kazna za nepoštivanje ovog propisa (u prijevodu, ako sa starim dizelašem uđete u centar grada) iznosi 350 eura. Ipak, kako ne bi bilo početnog „šoka” među građanima, prvo će se dijeliti upozorenja, a tek od ožujka kreće naplata kazni.

Ostaje pitanje – tko će ih naplaćivati ako policija ne može ući sa svojim dizelašima? Šalu na stranu – jasno je kako će dio flote i dalje zadovoljavati norme, no činjenice je da će pristup dijelu automobila biti ograničen.

Jasno, s ovim problemom se susreću i svi građani koji voze spomenute modele Euro 3 norme koji će morati razmisliti o kupnju novijeg automobila ili alternativnom obliku prijevoza.

Glasnogovornica belgijske policije odbila je komentirali o kojem broju njihovih vozila je riječ kada su u pitanju modeli koji ne mogu ući u gradove, no nadodala je kako su napravljeni neki izuzeci za određene automobile koji su jasno označeni za policijsku uporabu, poput onih koji su opremljeni plavim blještavim svjetlom i sirenom.

Ostali modeli – primjerice kombiji koji provjeravaju ispravnost modela, registracije i slično raspoređeni su na svoje dužnosti izvan gradova...

Osim toga, vožnja na biciklima je puno zdravija, dodali bi oni kojima je ovakav tijek događaja više bizaran nego smiješan...

Police officers on a wet cobbled street, with tram lines, in Ghent, Belgium., Image: 12169215, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Gee / Alamy / Profimedia
David Gee / Alamy / Profimedia
Policija u Gentu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 10:02