IMA I "FART MODE"

ELON MUSK POTVRDIO: Pomoću zvučnika i umjetne inteligencije Tesla modeli će razgovarati s prolaznicima, a moći ćete ga koristiti i za ulete!

 
 Xinhua / Eyevine / Profimedia

Elon Musk ne prestaje s inovacijama, ali i zabavljanjem svjetske automobilističke javnosti. Boli ga briga Tesla Motors danas vrijede kao Ford i GM zajedno pa se čovjek može i zabaviti...

Nakon što je „šokirao” na svjetskoj premijeru Cybertrucka koji izgleda kao da je došao s filmskog seta Blade Runnera, sada je na svom Twitteru sa svojim pratiteljima podijelio što dalje planira ugraditi na svoje modele.

U svom stilu – Musk je najavio kako će nove Tesle koristiti kombinaciju eksternih zvučnika i umjetne inteligencije kako bi – razgovarale sa pješacima!

Da, Musk želi da njegovi modeli ostvare verbalnu komunikaciju sa prolaznicima i pješacima koji prelaze preko ceste, što je možda i logičan potez budući da idemo prema eri autonomnih vozila, pa će se kod pješaka javiti strah od autonomnog automobila.

Naime, jasno je kako je pomisao da automobil ide cestom bez vozača prilično zastrašujuća, posebice za pješaka koji primjerice mora prijeći cestu.

Trebat će vremena da se korisnici i sudionici riješe tog straha, a jedno rješenje već je isprobala i kompanija Jaguar Land Rover koja je odradila niz testova u kojima su pješacima „suprotstavili” autonomna vozila s „očima”.

Naime, otkriveno je kako bi se čak 63 posto ispitanih pješaka i biciklista osjećalo nesigurno s autonomnim vozilima na cesti, a oči na modelima mogle bi se koristiti primjerice za obavještavanje pješaka da je prepoznat što je dobro za poboljšanje samopouzdanja.

A još jedan način da se ta razina povjerenja poveća je svakako i ovaj Muskov. Naravno, u početku će automobil razgovarati sa pješacima dok je vozač u automobilu.

Štoviše, vozači će moći svoj automobil koristi i za početak konverzacije sa prolaznicima. Musk je već objavio video u kojem jedan od testnih primjeraka „govori”: „Nemoj samo gledati, uđi unutra”.

Dakle, Tesla vam može pomoći prilikom uleta osobi koja vam se svidjela!

Uz to, Musk želi personalizirati zvuk auto sirene, a budući da je jedna od opcija u Tesli i tzv. „fart mode”, objavio je kako će Tesla moći „pustiti vjetar” prema prolaznicima.

U svakom slučaju, Musk iz dana u dan oduševljava svoje sljedbenike s novim idejama. Treba pritom spomenuti kako zbog nove regulative svi novi električni modeli zbog sigurnosti moraju emitirati zvuk pri brzinama do 30 km/h, pa se tako zvučnici svakako moraju ugraditi i na Tesli se nalaze unutar prednje maske.

Budući da dosjetkama Muska nikad nema kraja, potvrdio je i kako razmišlja da omogući vozačima da snime vlastite glasovne poruke te ih puštaju u prometu.

Ostaje za vidjeti kada će ove mogućnosti i službeno doći u sklopu ažuriranja softvera na svim novim modelima s ugrađenim zvučnicima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22