NA BURZI

F1 mogla bi proći kao i Facebook, a Bernie će izgubiti dio svojeg utjecaja

Singapurska burza odobrila je izlistavanje dionica Formule 1 čiji vlasnici očekuju da će sljedećeg mjeseca putem inicijalne javne ponude prikupiti oko tri milijarde dolara svježeg kapitala. To je prvi izlet na tržište grupacije koja dirigira najpopularnijim automobilističkim sportom i čija se vrijednost procjenjuje na više od sedam milijardi dolara.

United i dalje čeka

Investicijski fond CVC Capital, koji drži kontrolni udio u tvrtki, riješio se u posljednjih pet mjeseci 21 posto dionica kako bi umanjio rizik prije odlaska na burzu gdje će ponuditi i preostalih 42 posto. Što se tiče Bernieja Ecclestonea, on svojih 5,3 posto zasad ne namjerava prodavati, ali se nada da će izvući profit. Opskrbio je Formulu dugoročnim ugovorima s organizatorima utrka, a lobiranja i prezentacije tempirao za najprestižniji Grand Prix sezone u Monaku.

Za privlačenje ulagača očekivano je odabrana regija čijem se tržištu F1 proteklih godina intenzivno posvetio. Ove će godine to biti jedan od najvećih poslova u Aziji.

U Singapuru svoje izlistavanje čeka i Manchester United čiji menadžeri tvrde da tajming nije idealan. Sudeći prema mišljenju ekonomskih analitičara, u pravu su.

- Vijesti za potencijalne ulagače u Formulu 1 nisu ohrabrujuće. Vidjeli su kako je prošao Facebook, čije su dionice precijenjene i na početku tjedna su potonule za 11 posto. Ne bih rekao da će Formula biti imuna na takav trend - smatra Jason Hughes, menadžer singapurske podružnice tvrtke IG Markets.

Nisu svi zainteresirani

I dok Hughes priznaje da bi Ecclestone mogao zaraditi, ali će u novoj upravljačkoj strukturi izgubiti nešto svojeg utjecaja, nisu svi vlasnici momčadi oduševljeni izlaskom na burzu. Njih pet, uključujući i Martina Whitmarsha (McLaren), već je najavilo da neće kupovati dionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:12