TUNING

Fordov električni Transit ‘SuperVan‘ ima tri elektromotora od 1400 KS i spreman je za Pikes Peak

Ford kaže da mu je smanjenje broja motora omogućilo postizanje optimalne raspodjele težine, a istovremeno isporuku snage

Ford Performance E-Transit SuperVan 4.2

 Ford Performance

Fordov Transit SuperVan 4 bio je jedan od najotkačenijih koncepata koje smo vidjeli prošle godine, a ranije ove godine Ford je potvrdio da dovodi ovu kutijastu električnu jurilicu na Pikes Peak. Sada nam je dao pogled na kombi za poznati uspon ‘pod oblake‘ a došlo je do nekih ključnih promjena otkad smo ga vidjeli zadnji put.

Najočitija od tih promjena odnosi se na shemu boja, koja je daleko privlačnija od starog pretežno bijelog ruha, ali postoje daleko važnije razlike na i ispod kože zbog kojih je ovaj Transit dobio ime SuperVan 4.2.

image

Ford Performance E-Transit SuperVan 4.2

Ford Performance

SuperVan 4 već je imao prednji spliter, bočne pragove, veliki stražnji difuzor i čudan dizajn stražnjeg kraja koji je stezao stražnju polovicu karoserije u golemu peraju u stilu Le Mansa iznad struka. Ali novija verzija još je više divlja, dodajući kolosalni dvoslojni stražnji spojler, što rezultira ukupnom potisnom silom od preko 1996 kg pri 240 km/h.

image

Ford Performance E-Transit SuperVan 4.2

Ford Performance

Ford Performance također je napravio neke velike promjene u pogonskom sklopu koje se na prvi pogled čine kao korak unatrag. Dok je SuperVan 4 imao pogonski sklop s četiri elektromotora koji su proizvodili nevjerojatnih kombiniranih 2000 KS (1490 kW), novi Transit se snalazi sa samo tri i oko 1428 KS (1050 kW).

image

Ford Performance E-Transit SuperVan 4.2

Ford Performance

Ali Ford kaže da mu je smanjenje broja motora omogućilo postizanje optimalne raspodjele težine, a istovremeno isporuku snage na prednjoj i stražnjoj osovini. Ovjes i vozni dio imaju karbonske kočione rotore, kotače od kovanog magnezija i trkaće Pirelli P Zero gume.

image

Ford Performance E-Transit SuperVan 4.2

Ford Performance

Ford je također uklonio svaki komad nepotrebne težine kako bi pomogao Romainu Dumasu da se popne na brdo što je brže moguće. Ford ne spekulira o tome kakvo bi vrijeme SuperVan 4.2 mogao postići ovog vikenda, ali Mike Norton iz Ford Performancea čini se da misli da će ga pamtiti po nečem drugom osim po svijetloj shemi boja. "Vjerujem da će vrijeme biti vrijedno truda", rekao je supervizor WRC programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:36