IKONSKI VOZNI PARK

FOTO: EVO ZAŠTO JE SVAKI DJEČAK U GRČKOJ 1990-ih ŽELIO BITI POLICAJAC Pogledajte stare slike automobila legendarnih Sigma presretača iz tog vremena!

 
 Αμεση Δράση Ελληνική Αστυνομία

Na neslužbenoj stranici grčke policije Αμεση Δράση Ελληνική Αστυνομία osvanule su stare, rijetko viđene fotografije policijskih presretača iz 1990-ih.

Automobili s ovih fotografija doista su bili nešto posebno tada prije 30 godina, a tako i danas kad je većinom riječ o rijetkim sve skupljim modernim klasicima.

Sigurno je svaki bubuljičavi automobilski zanesenjak u Grčkoj u to doba želio biti presretač kad bi neki automobil iz ove flote prošao ulicom...

Nevjerojatno ali tada su doista vozili: BMW E30 M3, BMW E34 M5, Audi RS2, Mercedes 190E 2.3-16, Ford Sierru Cosworth, Lanciju Delta HF Integrale i Themu Turbo i.e, Porsche 911 Targu i 911 Turbo, Alfu Romeo 155 Q4, 164 Turbo, FOrd Mustang GT Fox Body...

Foto: Facebook Αμεση Δράση Ελληνική Αστυνομία

Međutim, ovi automobili nisu nosili tradicionalne policijske boje i sirene na krovu, ali nisu ni bili neoznačeni jer su na vratima imali naljepnice kao dio postrojbe "Sigma", specijalne jedinice koja je stvorena 1995. za borbu protiv kriminalaca u brzim automobilima i uličnih trkača.

U to je vrijeme taj problem bio toliko raširen da su vlasti stvorili posebnu Sigma jedinicu, a premda je većina automobila kupljena izravno od dilera, neki od njih su zapravo zaplijenjena vozila koja su potom angažirana na aktivnoj dužnosti.

Najpoznatiji Sigma policijski automobili bili su, naravno, BMW E30 M3 i Audi RS2, koji su postali ozloglašeni u lokalnoj uličnoj trkačkoj sceni, kao i siloviti Porsche 911 Turbo, koji je nažalost u jednoj potjeri potpuno uništen.

Αμεση Δράση Ελληνική Αστυνομία

Vozači odreda Sigma prošli su posebnu obuku za vožnju pri velikim brzinama, a prema izvješćima iz onog vremena, bili su vrlo uspješni. U međuvremenu su vozni park proširili modelima poput Citroena Xantia Activa 2.0 Turbo.

Nažalost, nema mnogo službenih podataka o povijesti odreda tijekom devedesetih i sve do službenog raspuštanja jedinice početkom 2000-ih, ali nepotvrđene informacije navode visoke troškove poreznih obveznika kao glavni razlog.

Do tada je većina automobila u policijskoj floti Sigmi ostala u vrlo žalosnom stanju, loše održavana i uglavnom propala.

Αμεση Δράση Ελληνική Αστυνομία

Sada, a prema novim lokalnim izvješćima, kako piše portal Carscoops, grčke vlasti razmišljaju o povratku odreda Sigma i svi čekaju da vide koji će automobil ovaj put koristiti. Ako je prošlost bila tek naznaka, novi će vozni park sigurno biti vruć!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:19