ODLUČILI IH POKAZATI

FOTO: Ovo su tajni Bugattijevi koncepti koji nikada nisu ugledali svjetlo dana: Rembrandt, Atlantic, Aravis i Veyron Barchetta

 
 Bugatti

Bugatti je definitivno jedan od najekskluzivnijih proizvođača automobila u svijetu. Iako ga mnogi pamte zbog vrlo snažnih automobila koji postižu nevjerojatne brzine, slobodno se može reći da je njihov rad prava umjetnost.

Spoj je to prekrasnog dizajna, moderne tehnologije, eksperimentiranja, ali i odražavanja tradicije na baš svakome ručno proizvedenom primjerku.

Trenutno je aktualan model Chiron te s vremena na vrijeme iz francuske tvornice izađe pokoje iznenađenje baš poput La Voiture Noire, ali iza zavjesa postoji nekoliko tajnih koncepata koji nažalost nikada nisu ugledali svjetlo dana.

Bugatti je otkrio tri takva koncepta u koje je uloženo mnogo novaca i velik trud dizajnera, ali vjerojatno se nikada neće saznati zašto baš oni nisu dobili svoju priliku.

Prvi otkriveni koncept naziva se prema jednom od najpoznatijih svjetskih umjetnika – Rembrandtu. Sam Bugattijev direktor dizajna Achim Anscheidt opisao ga je kao „Gentleman's Express“, a riječ je o automobilu koji dijeli mnogo detalja s ekskluzivnim modelom La Voiture Noire, ali ima sprijeda smješten 8,0-litreni quad-turbo motor W16.

Izduženog je međuosovinskog razmaka te lijepog, ali i agresivnog izgleda. No najljepši detalj nalazi se na vrhu poklopca motora, ako se to tako može i nazvati, jer Rembrandt ima otkriven motor s 1500 konjskih snaga.

S obzirom na to da je motor sprijeda smješten, Bugatti bi trebao razviti potpuno novu platformu za proizvodnju ovog automobila. Smatra se da je potrebno više od sto inženjera koji bi se posvetili ovome projektu, a i sama cijena bi zbog toga mogla iznositi do 445 milijuna kuna.

No francuski proizvođač uvijek ima nade da bi se mogao naći pokoji kupac koji bi uložio toliko novaca u ovo umjetničko djelo tako da do tada ovaj koncept ostaje u ladici.

Drugi otkriveni koncept moderna je interpretacija legendarnog Typea 57 Atlantica iz 1936. godine. Riječ je o automobilu koji je obilježio povijest Bugattija u prvoj polovici 20. stoljeća, a najviše se pamti po priči kad je osnivač Ettore Bugatti izgubio takav primjerak u Drugom svjetskom ratu.

Bugatti

Moderni Atlantic trebao je biti otkriven javnosti 2015. godine na sajmu ekskluzivnih vozila Pebble Beach, ali se u međuvremenu dogodio Volkswagenov Dieselgate.

Atlantic je trebao biti „pristupačniji“ superautomobil baziran na platformi Porschea Taycana. Pretpostavljalo se da bi ga pokretao „jednostavniji motor“ poput twin-turba V8 u kombinaciji s hibridnim pogonom.

Osim toga, bio bi i poprilično prostraniji od aktualnih Bugattija s relativno velikim prtljažnim prostorom. Naime, treba znati da je ovaj koncept bio skoro gotov i spreman za kretanje u proizvodnju, ali s obzirom na Volkswagenovu krizu, ipak ga nismo dočekali. No to bi mogao biti samo pokazatelj što bismo mogli uskoro očekivati od francuskog proizvođača.

Bugatti Veyron Barchetta je koncept iz 2008. godine. Bio je to jedan od prvih prijedloga za proizvodnju od strane Achima Anscheidta, deset godina prije nego što se Stephan Winkelmann pridružio Bugattiju. Međutim zbog krize koja je počela u to doba od projekta se odustalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:46