U LAMBORGHINIJU NA APARATIMA

FOTO, VIDEO: I ASTON MARTIN POKLEKNUO PRED SUV HISTERIJOM! Već se naveliko testira model DBX prvi off-roader plemenite britanske marke!

 

Dosad smo se već uvjerili kako ni ekskluzivne marke nisu imune na SUV groznicu, pa tako cestama (da, većinom cestama) već voze Bentley Bentayga, Rolls-Royce Cullinan, Lamborghini Urus, a još jedan model koji će im se uskoro pridružiti je Aston Martin DBX! Riječ je o prvom SUV modelu Aston Martina za kojeg mnogi smatraju da će biti jedan od najvažnijih modela za ovu marku.

Foto: Aston Martin

Prije nego krenete sa zgražanjem ("Kako plemeniti Aston Martin može proizvoditi SUV-ove stvorene za neprohodan teren?"), treba shvatiti jednu stvar. Glavni razlog je taj što tržište to želi, a tko želi opstati na tržištu treba osluškivati želje kupaca i prilagođavati im se. Upravo zbog toga je DBX potpuno opravdan model koji bi čak mogao donijeti istinskim ljubiteljima marke i coupe/cabrio sportskih modela mnogo toga dobroga. Sjetite se samo primjera Porschea: kada su predstavili Cayenne, krenuli su negativni komentari "purista", no Cayenne je postao jedan od najprodavanijih modela marke, a profiti od prodaje omogućili su daljnji razvoj sportskih modela (pa tako danas imamo GT2 RS, GT3 RS, 911 R itd.). No vratimo se na Aston Martin DBX. Britanski proizvođač pokazao je model sa maskirnom folijom, no prednji dio otkriva kako je kao uzor dizajnerima poslužila posljednja generacija Vantagea. Ostatak automobila pogledajte u službenom videu proizvođača:

Ispod poklopca bi se trebao naći 4,0-litreni V8 motor već viđen u Vantageu kao i u DB11 V8. Iako zasad nema govora o struji, za očekivati je kako će u budućnosti dobiti i hibridnu varijantu, ali i električnu verziju do 2025. godine. DBX će biti prvi model marke koji će se proizvoditi u novoj 250 milijuna funti vrijednoj tvornici u St Athan u Walesu. Andy Haslam iz Aston Martina za Auto Express je otkrio kako će DBX imati laganu karoseriju zbog ekstenzivne upotrebe aluminija. Automobil na videu je tzv. "M1" prototip, a proizvodnja prvih serijskih modela započet će u proljeće 2019. godine, dok će automobil javnosti biti predstavljen posljednjem kvartalu iduće godine, pa pretpostavljamo kako će to biti na salonu automobila u Frankfurtu. SUV DBX će u prodaju 2020. godine, a procijenjena cijena je 140 tisuća funti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:34