ENDEMSKI PRIMJERCI

FOTO, VIDEO: OVO JE TOP 6 RIJETKIH FERRARIJA prodanih na aukciji u Montereyu od kojih za neke vjerojatno nikad niste čuli

Svi modeli s liste našli su nove vlasnike na aukcijama održanim ovaj vikend u sklopu Monterey Car Weeka u Kaliforniji...
 Gooding and Co.

Već smo pisali kako je na Pebble Beachu ovaj vikend ostvareni novi rekordi kada je u pitanju prodaja klasičnih automobila, a sada donosimo pregled neobičnih i iznimno rijetkih Ferrari modela koji su prodani na spomenutim aukcijama. Na popisu se nalaze modeli proizvedeni od 1950. do 2003. godine.Vjerujemo da neke od primjeraka niste dosad vidjeli. Pa krenimo redom:

1. Ferrari 166 MM/212 Export "Uovo"

FOTO: RM Sotheby's

Na prvom mjestu nalazi se vjerojatno najneobičniji primjerak. Riječ je o modelu 166 MM/212 Export "Uovo" iz 1950. godine. Riječ je o jedinstvenom primjerku koji je dostavljen talijanskom vozaču Gianninu Marzottu. Motor razvija 186 KS, a zanimljivo je da zahvaljujući 156-litarskom spremniku za gorivo može prijeći čak 550 kilometara. U više od 60 godina na cesti ovaj neobičan primjerak jajolikog oblika promijenio je mnogo vlasnika, a ima i trkaću povijest pa je tako između ostalog sudjelovao i na popularnoj utrci Mille Miglia. Nakon toga, odrađena je restauracija 1986. godine, nakon čega je redovito održavan. Za prodaju je bila zadužena aukcijska kuća RM Sotheby's koja je procijenila da bi mogao postići cijenu od oko 6 milijuna eura, no na kraju je prodajna cijena bila nešto manja. Tako je ovaj Ferrari prodan novom vlasniku za 3,83 milijuna eura.

2. Ferrari 330 GT 2+2 Shooting Brake

Foto: Dom Romney / Gooding and Co.

Karavanski Ferrari nedavno smo vidjeli u kolekciji Sultana od Bruneja, a ovaj primjerak nešto je stariji. Riječ je o modelu iz 1965. godine, punog naziva 330 GT 2+2 Shooting Brake. Na svijetu postoji tek nekoliko primjeraka budući da je riječ o modelu kojeg je uredila talijanska kompanija Vignale. I dok je vanjski izgled u potpunosti izmijenjen u odnosu na originalni model, ispod poklopca motora ostao je originalni 4,0-litreni V12 motor koji razvija 300 KS. Restauracija je odrađena prošle godine, a zanimljivo je kako je jedan od bivših vlasnika i popularni pjevač Jay Kay koji je nedavno prodao svoju Lanciju Deltu i Lamborghini Diablo. Za aukciju ovog Ferrariju u shooting brake izvedbi zadužena je aukcijska kuća Gooding and Co., a automobil je psotigao cijenu od oko 770 tisuća eura.

3. Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Photos: Robin Adams / RM Sotheby's

Treći na ovoj listi našao se dorađeni Ferrari 365 GTB/4 Daytona. Riječ je o modelu iz 1971. godine koji je u rukama bivšeg vlasnika, kolekcionara Billa Harraha prošao kroz niz modifikacija. Neke od njih su izmijenjeni ovjes te novi naplatci i gume, a kako bi se novi kotači uklopili, karoserija je neznatno proširena. Zanimljivo je da je motor također dorađen pa tako broji 386 KS. I ovaj je model prošao kroz proces restauracije, a novi vlasnik je za njega keširao 585 tisuća eura.

4. Ferrari 250 GT Coupe by Pininfarina

Foto: Darin Schnabel / RM Sotheby's

Ovaj primjerak djelo je Pininfarine, a uključuje niz dorada u odnosu na serijski model. Između ostalog ističu se kromirani dijelovi na donjem dijelu vrata te usis za zrak na poklopcu motora. Lakiran u tamno plavu boju službenog naziva "Grigio Azzuro", ovaj je primjerak dosad prevalio tek 13,330 kilometara. Na aukciji je postigao cijenu od 520 tisuća eura.

5. Ferrari Testarossa 'Monospecchio'

Foto: Darin Schnabel / RM Sotheby's

Ferrari Testarossa, iako je legendarna, ne spada ultrarijetke modele budući da je proizvedeno više od 10 tisuća primjeraka, međutim ovaj model je drugačiji od ostatka. Naime, ne samo da je riječ o verziji "Monospecchio" s jednim retrovizorom (jedinim takvim u SAD-u), već je bio i u vlasništvu producenta Michalea Manna, poznatog između ostalog po filmovima Gangsteri, Vrućina i Collateral. Novi vlasnik za njega je izdvojio 124 tisuće eura.

6. Ferrari Enzo

Foto: Bonhams

Iako je Ferrari Enzo proizveden u 399 primjeraka, zbog jedinstvene povijesti ovaj je primjerak završio na ovoj listi. Riječ je o modelu koji je bio u vlasništvu Stevea Wynna, prvog autoriziranog zastupnika za Ferrari u SAD-u. Svojevremeno se ulaz u njegov salon naplaćivao 10 dolara, a na izložbenom prostoru uvijek se moglo vidjeti spektakularne modele, uključujući njegov Enzo. Auto je lakiran u Nero crnu, a u kombinaciji sa bež unutrašnjosti riječ je o jednom od samo dva takva primjerka. Uz to, nije ni nakupio previše kilometara u ovih 14 godina životnog vijeka, pa tako na brojčaniku stoji 27844 kilometara. Postigao je cijenu od 1,72 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49