4X4 DJED

FOTO, VIDEO: OVO JE ZABORAVLJENI prvi Porscheov terenac, preteča Cayennea i Macana koji danas stoji poput Cayennea Turbo!

 
 Porsche

Uskoro ćemo dočekati coupe izvedbu Cayennea, naočitog SUV-a koji je marku još 2002. godine s prvom generacijom uveo u off-roaderski svijet, a u međuvremenu se pojavio i broj manji Macan... No ako zagledamo bolje u prošlost terenski Porsche modeli ne postoje tek posljednjih 16 godina već zapravo - gotovo 50 ranije! Vlada je početkom 1950-ih, naime, tražila ponuđača za potrebe njemačke vojske koje će biti brzo, lako i agilno što je u to doba bila specijalnost Porschea, ali i jeftino i jednostavno s niskim troškovima održavanja. Na koncu, vozilo je trebalo biti i vrlo sposobno na terenu s pogonom na sve kotače.

Premda bez previše iskustva na 4x4 polju Porsche se 1955. godine ipak prijavio s off-roaderom jednostavne gradnje s masom od tek 870 kilograma pod nazivom 597 Jagdwagen. Pogonio ga je četverocilindarski 1,5-litreni boxer preuzet iz modela 365, a sa 50 KS mogao je postići 100 km/h najveće brzine.

Porsche

Motor je bio uparen s 4-stupanjskim ručni mjenjačem s dodatnim stupnjem za off-road vožnju kao dio sklopa koji je pogon samo sa prednje premještao i na stražnju osovinu. S pogonom 4x4 te konstrukcijom s međuosovinskim razmakom od dva metra mogao je savladati uspon do 65 stupnjeva, a sa šasija bez vrata ovaj je Porsche bio upotrebljiv i kao desantna polu-amfibija (prvi primjerci nisu imali ni prozore).

Porsche

No nakon prezentacije mogućnosti novog 4x4 vozila njemačkoj vlada (potom britanskoj i francuskoj), država je odabrala vozilo Auto Uniona. Porsche je zaustavio projekt. Do tog trenutka proizveden je 71 primjerak Jagdwagen koji su bili ponuđeni kao vozila za lovce, a vjeruje se kako je danas od te brojke 50 i dalje u voznom stanju.

Porsche

Nevjerojatno je zapravo koliko oni danas vrijede, naime, prije dvije godine putem kuće Bonhams jedan je primjerak iz 1957. godine prodan za vrtoglavih 200.000 eura jednom entuzijastu. Ako se i vama dopada 597 Jagdwagen pogledajte video Porschea koji je posvetio svom povijesnom, ali pomalo zaboravljenom 4x4 modelu...

Porsche

Porsche

Porsche

Porsche

Porsche

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:04