PRETHODNIK URUSA

FOTO, VIDEO: SJEĆATE LI SE RAMBO LAMBA? Neuspjeli vojni projekt postao je prvi Lamborghinijev SUV

S obzirom na to da će novi Lamborghinijev SUV Urus biti predstavljen početkom prosinca ove godine, povodom toga Lamborghini je odlučio iz muzeja izvaditi i podsjetiti nas na prethodnika, model LM002
 Lamborghini

Prošlo je 25 godina otkako je Lamborghini prestao s proizvodnjom modela LM002. Riječ je o prvom Lamborghinijevom SUV-u kojeg bolje pamte nešto stariji zaljubljenici u automobile. Zbog svoje robusnosti, LM002 je dobio naziv "Rambo Lambo", a zanimljivo je kako je do proizvodnje došlo nakon neuspjelog vojnog projekta. Lamborghini je naime odlučio proizvesti vozilo za vojne ekspedicije, u njega su ugradili Chryslerov V8 motor, no na kraju se projekt pokazao neuspješnim. Unatoč tome u Lamborghiniju su odlučili robusni terenac ugraditi 5,2-litreni V12 motor iz Countacha, a treba spomenuti kako je ovaj model koji je debitirao 1986. godine, osim što je bio prvi (i zasad jedini) Lambo SUV, ujedno bio i prvi Lamborghini s pogonom na sve kotače.

Ispod robusne i masivne vanjštine krije se (za ono doba) prilično luksuzna unutrašnjost presvučena kožom, a putnici su mogli uživati u vrhunskom glazbenom sustavu kao i klimi. Pirelli je za ovaj model razvio posebne gume s kojima je LM002 s lakoćom prelazio preko neprohodnih terena. Budući da ovaj model "pije ko lud", opremljen je spremnikom u kojeg stane čak 169 litara benzina! No to njegovim najvjernijim poklonicima uglavnom bliskoistočnim šeicima tada 80-ih godina prošlog stoljeća kada je Lamborghini još uvijek bio samostalna marka, a ne dio VW Group slagarice, nije ni najmanje smetalo.

S obzirom na to da će novi Lamborghinijev SUV Urus biti predstavljan početkom prosinca ove godine, Lamborghini je odlučio iz muzeja izvaditi primjerak koji je u potpunosti restauriran od strane specijalizirane kompanije Polo Storico, a na slikama i videu možete vidjeti u kakvom je stanju. Ovim potezom u Lamborghiniju su skrenuli pažnju javnosti na svojevrsnog prethodnika Urusa kojeg s nestrpljenjem iščekujemo. A da je ova mrcina stvarno neuništiva dokazuje i činjenica kako je finski vlasnik prije nekoliko godina sa svojim primjerkom odvozio Gumball 3000!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:51