DIZAJN

FOTO, VIDEO: SVIDIO BI SE I CHRISU BANGLEU, OCU DIZAJNA ORIGINALA! Što kažete na rendere Fiata Coupea našeg vremena?

 
 Render Gaspare Conticelli

Od posljednjeg Fiata Coupea koji je sišao s trake 2000. godine i ujedno posljednjeg Fiatovog Coupe modela, prošlo već 20 godina.

Do danas nismo dočekali nasljednika, a čini se ni da nećemo jer se od početka milenija auto svijet se sa željama i potrebama kupaca te ponudom počeo jako mijenjati, a coupei koji su harali od 1970-ih do kraja 1990-ih izgubili su na popularnosti.

Međutim, danas mnogi auto entuzijast, ne samo ljubitelji talijanske škole gradnje i dizajna sportkih automobila pronalaze ovaj sportski Fiat sve zanimljivijim, a još uvijek dostupnim modernim klasikom koji stvarno ima puno potencijala i karaktera.

Zašto taj automobil izgledom osvaja i danas (čak i više nego kad je bio predstavljen prije 27 godina sa svojim oštrim izgledom i retro natruhama povijesnih detalja poput čepa rupe za dolijevanje goriva od punog poliranog nehrđajućeg čelika, možemo zahvaliti jednom čovjeku.

Mladi dizajner Chris Bangle početkom 1990-ih dobio je, naime, odriješene ruke od šefa dizajna Fiata Ermanna Cressonija da nacrta novi Fiatov coupe na osnovi fiata Tipa (ne smijemo zaboraviti da Fiat ima tradicionalno dugu i u uspješni povijest coupea).

Kontroverzni Amerikanac koji je kasnije prešao u BMW gdje se proslavio (ili nije, kako po kome), doista si je dao duši oduška, i na kotače postavio pravu sportsku skulpturu koja se ne može zamijeniti ni za jedan drugi automobil.

Ono što svakako obilježava dizajn ovog automobila su lukovi kotača s karakterističnim oštrim rezovima "Graffio" za što je Bangle inspiraciju pronašao u radu velikog Marcela Gandinija (inače tvorca dizajna Lamborghinija Countacha) i to za Bertoneov koncept Alfa Romeo Carabo iz 1970-ih i "poduplao" ga na oba kotača.

Form Trends
Chris Bangle dizajner Fiata Coupea 1993. - 2000.

Pritom je želio da bočne linije budu potpuno raščišćene bez kvaka pa je posudio "skrivenu kvaku u okviru prozora" s Lancije Y koju je dizajnirao također velikan Enrico Fumia koji je želio isto za malenu Lanciju.

Unutrašnjost je pak rad studija Pininfarina s čime je Fiat Coupe dodatno dobio na atraktivnost zahvaljujući velikoj traci duž cijelog kokpita u boji automobila s amblemom Pininfarina.

Tako je u velikoserijski Fiat dobio i dašak Ferrarija, a uostalom, Fiatovi coupe modeli kroz povijest oduvijek su važili kao Ferrariji za siromašne. Pišemo to u pozitivnom smislu, kao dobitak.

Sve to nas vodi do činjenice da Bangleov dizajn Coupea i danas intrigira mlade dizajnere, poput Gasparea Conticellija koji je predstavio svoje ideju izgleda Fiata COupea našeg vremena. Pritom je zadržao sve Bangleove ideje i uobličio u modernu formu, a rezultat nam se stvarno sviđa.

Nije poznato što je dizajner imao na umu za interijer, ali pretpostavljamo da bi se oslonio na evolucije minimalističkog originala Pininfarina studija, baš kao i kod dizajna vanjštine. Tko zna, možda jednog dana i dočekamo novi Fiat Coupe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:46