LEGENDA

FOTOGALERIJA: KULTNI PONTIAC Trans Am od kojeg rastu zazubice

Macho muscle-car iz 70-ih s orlom na haubi proslavio se u filmu Smokey i bandit

Potpuno obnovljen i doveden u savršeno stanje: pogledajte kultni Pontiac Firebird Trans Am koji upravo putem eBaya traži novog vlasnika. Punu afirmaciju ovaj je model dostigao s drugom generacijom koja se proizvodila od 1970. do 1981. godine.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Konkretan primjerak je prošao dug put u svoje 42 godine postojanja, od izlaska iz tvornice sa 455 V8 golemim 7,5-litreni benzincem do današnjeg stanja. Čak pet godina je trajala posljednja obnova originalnog promjerka, a umjesto tvorničkog motora sada ovaj Trans Am pogoni 8,7-litreni V8 koji potpisuje tuner Pontiaca Butler Performance. Pritom se golema snaga prenosi na stražnje kotače putem 5-stupanjskog ručnog mjenjača.

No bez straha, ovaj se monstrum lako kontrolira, kako navodi vlasnik, jer je i sve ostalo prilagođeno golemoj snazi: okvir karoserije je ojačan, ovjes sa 4-link geometrijom je izradila tvrtka Detroit Speed, dok je kompletan prednji ovjes izradila specijalizirana tvrtka Pro-Touring. Golemi Wilwood diskovi brinu za sigurno zaustavljanje, a gume BFGoodrich KDW na dvodijelnim naplacima Rushworth od 18 cola mogu izdržati najrazličitije torture.

Unutrašnjost je kompletno restaurirana s novim Cerrullo sportskim sjedalima, a mjesta je bilo i za novi potentni audio sustav. Na kraju pitanje: koliko vrijedi ovakav sređeni 42 godine star muscle-car? Vlasnik za njega na eBayu traži od 140.000 dolara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:18