AKTUALNO

FOTOGRAF I LJUBITELJ AUTOMOBILA na dan Svih svetih iz revolta upaljenom svijećom odao počast olupinama oldtimera

 
 Romeo Ibrišević

Idejni začetnik najpoznatije i najdugovječnije domaće eko inicijative "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina", osnivač eko udruge Zelena stopa te fotograf Romeo Ibrišević iz Samobora već više od trinaest godina izvlači automobilske olupine iz prirode. U tom je razdoblju izvučeno čak 15 tisuća olupina automobila ostavljenih po velebitskim proplancima, slavonskim šumama, rijekama, otočkom kršu ili morskom dnu najljepših hrvatskim uvala.

Romeo se pritom često sretao i s ostavljenim i zapuštenim youngtimerima kao i starodobnjacima, a neki od njih zahvaljujući entuzijazmu nisu završili u CIOS-ovoj preši već srećom kao projekti pojedinih auto entuzijasta. Romeo i sam ljubitelj automobila koje je zavolio kao dugogodišnji fotograf uglednih domaćih automobilskih časopisa javio nam se u redakciju s nekoliko fotografija i apelom da se naša automobilska kulturna baština pokuša sačuvati u svakom slučaju bilo zbog nemara, nedostatka prostora, susjedskih sporova ili bilo čega drugog.

Romeo Ibrišević

Tako je pronašao u neposrednoj blizini groblja Mirogoj primjerke dva Fićeka "kontraša" iz 60-ih, Opel Olimpiju karavan iz 50-ih te kultni VW kombi T2 koji su čekali bolje dane, sada dodatno zatrpane smećem i šutom. Tužan prizor, a Romeo je ovim "starcima" odao počast zapalivši svijeće povodom dana Svih svetih i u nekoliko stihova sažeo kako je ta slika uništenih vrijednih starodobnika djelovala na njega.

"Sakupio sam ih više od 15 tisuća i sve uredno reciklirao. Danas gledam Fićeke kontraše kako u mukama umiru podno Mirogojskih arkada i nekako mi dođe teško oko srca. Jesu li došli neki drugačiji dani ili je to jugo vani?

Popio sam dva Mirogojčeka od očaja, Zelenka sam natjerao u iber turažu, trubio je glasno kao da se pita, da li i aute pokapaju?

Ovdje kod Mirogoja tužno gledam - umire mi zadnja nada. Znam dobro mislili su vam novi život dati, ali bojim se da je sada za sve kasno…

Znam i da ste živjeli krasno, vozili brzo, kočili kasno i sada je svima jasno...

Danas je umro svaki san o vašoj budućoj sreći - svjetlost ovih svijeća sve moje misli će vam reći.

Ako je ovo kraj amigos - onda adios - neka vas anđeoska šlep služba odvede u CIOS . Zbogom ! Neka vam je na krovu laki hrvatski kamen…

Amen.."

Za kraj Romeo je zamolio sve ljubitelje oldtimera da pogledaju u kakvom su stanju njihovi limeni ljubimci, da ih prije zime pokriju ceradama ako su na otvorenom jer stižu hladniji dani pa poručio kako njegove stihove nikako ne treba pjevati u njihovoj blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:51