KONCEPTI

Giorgetto Giugiaro restaurirao poznati Hyundaijev koncept Pony Coupe iz 1974. godine

Pony Coupe, kojeg je obnovio Giorgetto Giugiaro - "otac" izvornog koncepta - može se vidjeti danas, 20. svibnja

Hyundai Pony Coupe Concept

 Hyundai

Povijest Hyundaija slavi se na ovogodišnjem Concorso d‘Eleganza Villa d‘Este. Gotovo 40 godina nakon svog debija na sajmu automobila u Torinu, koncept Pony Coupe, jedan od najlegendarnijih prototipova južnokorejskog proizvođača, vraća se u Italiju.

Pony Coupe, kojeg je obnovio Giorgetto Giugiaro - "otac" izvornog koncepta - može se vidjeti danas, 20. svibnja, na obali jezera Como na prestižnom automobilističkom događaju.

image

Hyundai Pony Coupe Concept

Hyundai

Pony je bio Hyundaijev prvi masovno proizveden automobil kao neovisnog proizvođača, ali to nije bio koncept klinastog oblika koji je ovdje prikazan. Globalna ekonomska kriza tijekom 1970-ih nije nudila puno prostora za elegantan sportski automobil, pa je 1975. Pony lansiran kao mali liftback s četvera vrata.

image

Hyundai Pony Coupe Concept

Hyundai

Međutim, koncept Pony Coupe (koji mu je prethodio 1974.) preživio je duhom kroz godine, utječući na Hyundaijev dizajnerski jezik u drugim područjima. Pony druge generacije (također poznat kao Excel) ponudio je kvadratne proporcije u svom kompaktnom dizajnu s četvera vrata. Nekoliko godina kasnije, Hyundai Scoupe će usvojiti cjelokupni oblik koncepta Coupe u dizajnu sportskog automobila, iako sa zaobljenim rubovima.

image

Hyundai Pony Coupe Concept

Hyundai

Naravno, utjecaj se najjasnije vidi u nekim Hyundaijevim novijim modelima poput Ioniqa 5, gdje ravne linije karoserije kulminiraju u skraćenom stražnjem dijelu. I naravno, tu je N Vision 74, koji crpi izravnu inspiraciju iz koncepta Pony Coupe s retro klinastom karoserijom koja je modernizirana i prožeta vodikovom gorivnom ćelijom za snagu.

Dok pozornost pada na ravne, jednostavne linije vanjštine, Hyundai je također potrošio dosta vremena obnavljajući jednostavnu unutrašnjost koncepta. Sportski automobil predstavljen u Villi d‘Este ima minimalistički raspored s velikom pažnjom na stil.

image

Hyundai Pony Coupe Concept

Hyundai

Pojedinosti poput netradicionalnih mjerača i jednokrakog upravljača karakteriziraju modele sutrašnjice iz perspektive 1970-ih. I dalje ima futurističku vibru čak i danas. Zahvaljujući N Vision 74, koncept Pony Coupe ponovno je u svijesti automobilske javnosti gdje može dodatno potaknuti kreativnost Hyundaijevih dizajnera u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:02