RESTOMOD SNOVA

Gunther Werks 993 Speedster oda je kultnom posljednjem Porscheu 911 sa zrakom hlađenim boxerom

Ono najbitnije nalazi se ispod poklopca motora: 4.0-litreni zračno hlađeni boxer motor izrađen u suradnji s Rothsport Racingom
Gunther Werks 993 series 991 Speedster

Gunther Werks poznata je kalifornijska radionioca čiji je osnovni cilj, kao što to stoji na službenoj stranici, "moderno odavanje počasti ikoničnom nasljeđu Porschea 993 – posljednjoj verziji 911 sa zračnim hlađenjem“. Gunther Werks je nedavno predstavio svoju verziju 993 Speedstera, prilikom čega su neki znakovi modernog stila odlično ukomponirani u klasičnjaka sa zračnim hlađenjem – koje je sa ciljem ostalo netaknuto. Pravi restomod, nema što!

image
Porsche Speedster
Gunther Werks

Također je objavljeno kako će samo 25 biti proizvedeno, što se čini mnogo u odnosu na prvobitnu slabiju proizvodnju 993 Speedstera između 1994. i 1998. godine. Gunther Werks se već duže vrijeme bavi specifično 993 modelima, te je njihova prerada 993 Coupéa postavila najbrže vrijeme bilo kojeg automobila sa zračnim hlađenjem na pisti Laguna Sece sa krugom od 1:30.99.

Nadalje, posljednja prerada 993 Speedstera bi se mogla pokazati još bržom, jer je ekipa iz Gunther Werksa otišla korak dalje i uklonila krov sa svojeg rekordera, te ga na taj način učinila znatno lakšim. Također, vozilo se može naručiti i bez vjetrobranskog stakla.

Uklanjanje krova oduzela je šasiji tradicionalnu krutost, stoga je Gunther Werks uložio najviše posla u vraćanje krutosti, dodatno pojačavajući prostor sa sportskim kavezom koji je nekad korišten za stražnja sjedala. U tom pogledu, Speedster je sada sigurniji u slučaju okretanja automobila na krov, koji zapravo ne postoji.

image
Gunther Werks 993 series 991 Speedster

Sportski kavez prekriven je modernim prekrivačem od karbonskih vlakana, no ukoliko se odlučite zadržati vjetrobransko staklo, iza ćete dobiti i staklo sa nižim grebenom koje zaokružuje cijeli izgled. Drugi noviteti vidljivi izvana su također i aluminijski bočni retrovizori, aluminijske ručke na vratima te Inconel ispušni vrhovi sa 3D oznakama.

Ono što automobilu daje najveće osvježenje su modernizirana prednja svijetla sa CNC obrađenim akrilnim lećama i LED sustavom smještenim u kućište. Osvježenje je vidljivo i na kotačima. Nova verzija 993 Speedster-a dolazi sa tradicionalnim Fuchsovim naplatcima s pet krakova koji umjesto pet vijaka koriste jedan u centru.

Međutim, ono najbitnije nalazi se ispod poklopca motora. 4.0-litreni boxer motor sa zračnim hlađenjem izrađen u suradnji sa Rothsport Racingom dostiže 435 konjske snage i 455 Nm okretnog momenta. Nova verzija 993 Speedstera dolazi i sa laganim nosačima ovjesa dizajniranim u partnerstvu sa Eisenlohr Racingom i novi dinamični ovjes tvrtke JRZ.

image
Gunther Werks 993 series 991 Speedster

Prepoznatljiv je i cjelokupni novi dizajn automobila koji se sastoji od novih elemenata poput karbonskih spojlera i karbonske haube koja prema Gunther Werksu, osim što olakšuje automobil, čini skladišni prostor korisnijim i jednostavnijim za održavanje od prethodne dvostrane haube.

Modernizacija unutrašnjosti također je pridonjela olakšavanju vozila. Središnja instrument-ploča napravljena je od jednog dijela aluminija s detaljima od karbonskih vlakana i LED svjetala. Pažnja je dana i papučicama te podnim pločama koje se u potpunosti napravljene od karbonskih vlakana. Međutim, najveća nadogradnja interijera su upravo školjkasta sjedala od karbonskih vlakana dizajnirane kako bi stale ispod donjeg vjetrobranskog stakla i u konačnici bile smještene niže u automobilu kako bi se spustilo težište automobila.

Gunther Werks 993 Speedster uistinu je napravljen po mjeri, sa siluetom i dušom klasičnog 993, te je samo nekolicini sretnika predodređeno da ga posjeduje. Službeno otkrivanje automobila od strane Gunther Werksa zakazano je za kolovoz 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59