993 DRAGULJ

Gunther Werks Project Tornado je Porsche 993 Turbo restomod od karbonskih vlakana sa 700 KS

Zrakom hlađeni twin-turbo 4,0-litreni boxer izradio je Rothsport Racing, s ventilatorom kao iz trkaćih automobila Le Mansa

Gunther Werks Project Tornado

 Gunther Werks

Točno godinu dana nakon premijere prekrasnog 993 Speedstera, Gunther Werks vratio se u Monterey kako bi pokazao svoju novu i još ekstremniju ponudu: Project Tornado. Model koji je predstavljen na The Quailu je temeljito osvježen ultraširokom karoserijom od karbonskih vlakana, interijerom po mjeri i podešenim twin-turbo motorom koji proizvodi do 700 KS.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Počevši od vanjskog izgleda, svaka pojedinačna ploča karoserije Project Tornada, osim vrata, izrađena je od karbonskih vlakana. To automobil čini za 227 kilograma lakšim od originala, što rezultira ukupnom niskom težinom od 1225 kg. Osim smanjenja težine, redizajnirana karoserija uvelike poboljšava hlađenje dok povećava potisnu silu.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Što se tiče stila, Project Tornado izgleda kao modernizirana verzija 993 Turba, s elementima iz Porsche GT i trkaćih automobila. Novi prednji branik ima veće usisnike i razdjelnik, koji dovodi zrak do ventiliranog poklopca motora. Široki prednji blatobrani imaju integrirane otvore, s novim bočnim pragovima koji vode do još širih stražnjih blatobrana s velikim usisnicima. 18-inčni lagani kotači napravljeni su od karbonskih vlakana s centrom od magnezija.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Najupečatljivija značajka dizajna je svakako stražnji kraj. Vrhunac je masivno stražnje krilo u obliku kitovog repa s funkcionalnim otvorima za hlađenje, ali tu su i novi stražnji branik s ogromnim otvorima, veliki difuzor i visoko postavljene dvostruke ispušne cijevi od Inoconela ili titana. Naravno, Gunther Werks dodao je prilagođena LED stražnja svjetla koja se također koriste u njihovim modelima 993 Speedster i Coupe.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Unutra je sve presvučeno karbonskim vlaknima ili alcantarom, s kontrastnim detaljima u boji karoserije. Potpuno nova školjkasta sjedala od ugljičnih vlakana nude maksimalnu podršku s jastucima koji su prilagođeni obliku tijela vlasnika. Upravljač je također izrađen od karbonskih vlakana, dok središnja konzola ima magnetski nosač za tablet koji nudi bežično punjenje.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Stražnje-postavljeni zrakom hlađeni twin-turbo 4,0-litreni boxer izradio je Rothsport Racing, s ventilatorom kao iz trkaćih automobila Le Mansa. Ovo povećava izlaznu snagu na zdravih 608 KS (447 kW) u standardnom obliku, ili do 710 KS (522 kW) u načinu rada za stazu. Okretni moment je veći od 759 Nm.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Motor je povezan sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem koji snagu šalje na stražnju osovinu, a Gunther Werks obećava veliku količinu mehaničkog prianjanja. Šasija je usklađena s modernim standardima, koristeći sofisticirani sustav aktivnog ovjesa i Brembo CCMR kočnice. Sve u svemu, očekuje se da će model biti prilično brz u Laguna Seci gdje će uskoro biti testiran.

image

Gunther Werks Project Tornado

Gunther Werks

Osim primjera na fotografiji, tvrtka će ponuditi i touring paket za one koji namjeravaju koristiti Project Tornado na cesti umjesto na stazi. On će imati manji stražnji ducktail spojler, udobnija sjedala od karbonskih vlakana, praktičniji prtljažnik od istog materijala i drugačiju postavu motora.

Gunther Werks nije precizirao proizvodne brojke, ali prema Autocaru, samo 25 jedinica Project Tornada će se proizvesti. Svaki primjerak bit će prilagođen željama vlasnika, a očekuje se da će cijena biti blizu sedam znamenki, u funtama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:33