FOTO, VIDEO

IDEALNO RJEŠENJE ZA NAŠE POLITIČARE: Ova blindirana Škoda Superb stoji 997 tisuća kuna, čak 5 milijuna kuna manje od nedavno nabavljenih Mercedesa!

 
 Škoda

Kada govorimo o blindiranim automobilima, najčešće je riječ o prerađenim Mercedesima S-klase, BMW-ima Serije 7, Audijima A8 i slično. Njih obično koriste državni dužnosnici te posjeduju različite certifikate koji garantiraju da će automobil izdržati potencijalne napade i ozbiljne udarce. Ako želite blindirani automobil koji će stajati nešto manje nego gore spomenuti modeli, a uz to neće biti toliko uočljiv, pravo rješenje je ova Škoda Superb karavan. Iako na prvu izgleda kao najobičnija karavanska izvedba češke krstarice, ovo je zapravo blindirani automobil čiji je razvoj trajao čak 3 godine.

Škoda

Riječ je o modelu s balističkom zaštitom u kojem se mogu prevoziti zaštićene osobe (a da pritom to nitko ne zna budući da automobil izgleda serijski). Navodi se kako je ovaj Superb opremljen neprobojnim staklima dok je karoserija izrađena od čelika visoke čvrstoće. Za bolje držanje na cesti ugrađene su nove opruge, a poboljšane su i kočnice. Zanimljivo je kako je motor ostao serijski 2,0-litreni TDI od 190 KS. S obzirom na to da ovaj model sigurno teži više od serijske izvedbe, smatramo kako bi određeno povećanje snage ipak bilo korisno, no nećemo sada cjepidlačiti.

Škoda

Misteriozna kompanija koja je zadužena za ovaj projekt testirala je vozilo i zaradila certifikat PAS 300. U prijevodu, ako na vas (dok ste u ovom automobilu) krene rafalna paljba, vrlo je vjerojatno da ćete se (uz dobrog vozača) izvući bez ogrebotine budući da ovaj Superb može izdržati paljbu metaka, ali i nastaviti voziti s propucanim gumama...

Od ostale dodatne opreme spominju se LED bljeskalice u prednjoj maski, funkcije Apple CarPlay i Android Auto (možda će vaš vozač prilikom bijega htjeti pustiti omiljenu pjesmu uz koju brže vozi). Na kraju dolazimo do same cijene automobila, a ona iznosi 135 tisuća eura (997 tisuća kuna). Ako uzmemo u obzir da "kraljevi" klase blindiranih automobila - Maybach S600 Guard, Audi A8 i BMW 7 stoje i preko 500 tisuća eura, ovo se čini kao realna opcija za političare "na budžetu". Podsjetimo, MUP je prošle godine kupio dvije blindirane Mercedesove limuzine za čak 12 milijuna kuna. S druge strane, dvije ovakve Škode stajale bi manje od 2 milijuna kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:34