JAVNA NABAVA

MUP OBJAVIO DA KUPUJU DVA MERCEDESA ZA 12 MILIJUNA KUNA Blindirane limuzine s nosačima za strojnice moći će voziti i na propucanim gumama

 

Najzaštićeniji hrvatski dužnosnici, kao i strani VIP dužnosnici u službenom posjetu Hrvatskoj u skorijoj budućnosti vozit će se u nekim od najskupljih i najsigurnijih limuzina, odnosno u dva blindirana Mercedesa koje ćemo platiti 12 milijuna kuna.

Naime, MUP je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio da kupuju automobile od tvrtke Star import koja se javila na natječaj i zastupnik je za tu marku vozila.

'Ponuda odabranog ponuditelja Star import izrađena je u skladu sa svim zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditeljima u otvorenom postupku javne nabave Osobno vozilo visoke klase s balističkom zaštitom', stoji u odluci o odabiru.

Ova sofisticirana vozila tako mogu izdržati paljbu metaka, ali i nastaviti voziti s 'propucanim' gumama. Vozila će imati i nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima te sustav za samostalno gašenje požara.

Zahtjev iz natječaja bio je i da limuzine imaju najmanje 460 konjskih snaga jer su ovako opremljena izrazito teška (preko tri tone) pa im je potreban i nešto jači motor kako bi se automobil mogao kretati.

Čitava priča porezne dužnosnike koštat će 11.968.169 kuna.

Odluka o odabiru by Jutarnjiredakcija on Scribd

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbili su vožnju u takvim vozilima, no ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je kazao da o tome ne odlučuju ni premijer ni predsjednica, već sigurnosne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:58