ZANIMLJIVI REZULTATI

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Žene su bolji vozači od muškaraca i predstavljaju manji rizik za ostale sudionike u prometu!

 
 Profimedia

Britanski The Sun prenio je rezultate novog istraživanja sigurnosti u prometu u Velikoj Britaniji prema kojem se pokazalo da su žene bolji vozači od muškaraca.

Točnije, žene kao vozači predstavljaju manji rizik za ostale sudionike u prometu. Prema njima, povećanje broja žena kao profesionalnih vozačica povećalo bi sigurnost u prometu.

Istraživači su pritom analizirali podatke policije kao i službene prometne statistike.

, Image: 9596475, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Jacques Alexandre Productions / Alexandre Jacques / Profimedia
Jacques Alexandre Productions / Alexandre Jacques / Profimedia

Ukalkuliranje su prometne nesreće koje su uzrokovali vozači i vozačice automobila, taksija, kombija, buseva, kamiona, motora i bicikala.

Rezultati? Otkriveno je kako muškarci predstavljaju "značajno veći rizik" za ostale sudionike u prometu. Naime, u čak 5 od 6 kategorija oni su bili krivi za veći broj nesreća.

U kombijima (najčešće dostavnim) muškarci su ozazvali dvostruko više nesreća sa smrtnim ishodom od žena. Kod kamiona je ta statistika još gora (četiri puta više), dok je na motociklima ta brojka i 10 puta veća kod muškaraca nego kod žena.

Kako to obično biva sa statistikom, jasno je kako postoji i druga strana priče. Muškarci su naime puno češće za volanom primjerice dostavnih kombija i kamiona, pa stoga ova statistika ipak ne čudi.

Racher Aldred sa Sveučilišta u Westminsteru izjavila je kako mušakrci dominiraju u poslovima dostave i vožnje kamiona, te kako je potrebna "veća spolna jednakost koja bi imala pozitivan učinak te bi poboljšala statistiku."

Izvor: The Sun

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58