72 posto automobila

Istraživanje: Zbog ovog jednostavnog propusta većina vozača godišnje potroši 160 eura više na gorivo

Četiri od pet vozila s neispravnim tlakom su imale preslabo napumpane gume, što može smanjiti učinkovitost goriva do 10 posto

Tlak u gumama, ilustracija

 Profimedia

Podaci objavljeni u najnovijoj studiji otkrivaju da petina vozača svake godine u Velikoj Britaniji potroši 140 funti (160 eura) više na gorivo zbog vožnje na gumama koje su preslabo napumpane. Istraživanje provedeno na 100 vozila otkrilo je da čak 72 posto automobila ima neispravno napumpane gume.

Analiza obavljena u Walesu, kao dio istraživanja pružatelja pomoći na cesti Green Flag, pokazala je da je 20 posto vozila imalo pogrešan tlak u sve četiri gume. U većini slučajeva (80 posto), problem je uzrokovan preniskim tlakom, što rezultira značajnim gubicima goriva.

image

Tlak u gumama, ilustracija

Profimedia

Istraživanje je također pokazalo da vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu godišnje troše nevjerojatnih 1,2 milijarde funti na izgubljenom gorivu zbog nepravilno napumpanih guma. Četiri od pet vozila s neispravnim tlakom su imale preslabo napumpane gume, što može smanjiti učinkovitost goriva do 10 posto.

Philip Gomm, glasnogovornik RAC udruge za sigurnost na cestama, upozorava da nepravilno napumpane gume ne samo da predstavljaju rizik za sigurnost, već i smanjuju učinkovitost potrošnje goriva. Dodaje da vozila s premalo napumpanim gumama mogu imati i do 10 posto manju uštedu goriva.

Green Flag naglašava da vozači trebaju redovito provjeravati tlak u gumama kako bi osigurali sigurnost i smanjili troškove goriva. Studija je također otkrila da su neki vozači vozili s gumama čak 1.4 bara ispod preporučenog tlaka, što može uzrokovati ozbiljne probleme poput pregrijavanja i puknuća bočne stijenke gume.

image

Tlak u gumama, ilustracija

Profimedia

I dok se rezervni kotači sve više povlače iz novih vozila, Green Flag ističe važnost pravilnog održavanja rezervne gume za one koji je još uvijek posjeduju. U zaključku, direktorica Green Flaga, Katie Lomas, ističe važnost redovitog provjeravanja tlaka u gumama, posebno kod potpuno natovarenih vozila ili pri planiranju dugih putovanja.

Podsjeća vozače da automobili prirodno gube pritisak tijekom vremena te da je važno održavati preporučeni tlak kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2024 18:19