NEPLANIRAN GUBITAK VREMENA

JE LI OVO BUDUĆNOST? KAOS NA PUNIONICAMA: Vozači Tesle satima čekali u kolonama za mjesto na punjaču. 'Kladim se da bi sada htjeli imati benzince!'

 
 Steven MConroy Youtube

Prošli tjedan su kupci diljem svijeta pohrlili u dućane i shopping centre kako bi povodom „Crnog petka” uhvatili kakav popust i tako uštedjeli. To je donijelo i mnoštvo prometnih problema – nedostatak parkirnih mjesta i ogromne gužve u prometu.

Međutim, čini se kako su najgore prošli vozači Tesli u Kaliforniji. Naime, na internetu su osvanule slike koje prikazuju kaotičnu situaciju u kojoj 50-ak električnih modela Tesle čeka u redu od gotovo jednog kilometra.

Shanon Stellini na svojim je društvenim mrežama snimila video, a u jednom trenutku nadodala je „kladim se da bi sada htjeli imati benzinski motor”. Pogledajte video kaosa pred punionicama:

Inače treba napomenuti kako je riječ o stanici s čak 40 Superchargera postavljenoj između Los Angelesa i San Francisca.

Ipak, čini se kako ni to nije dosta, a da stvar bude gora, punjenje je nešto sporije kada su sve punionice u pogonu (imajte pritom na umu da punjenje traje do 75 minuta).

Koliko se čekalo? Prema komentarima na društvenim mrežama, jedan od vozača na svom je Twitteru objavio kako je u 40 minutama čekanja tek „pola puta”, pa je za pretpostaviti kako su vozači čekali oko sat i pol prije nego što su došli na red za punjenje koje je još zasigurno trajalo barem pola sata.

Steven MConroy Youtube

Iako je ovdje riječ o izvanrednoj situaciji, treba se zapitati kako će to izgledati kada električari poplave tržište, budući da Kalifornija ima solidnu infrastrukturu punjača, ali očito ni to nije dovoljno.

Štoviše, predviđa se kako će tamo broj električnih automobila narasti na 1,5 milijuna do 2025. godine, a prema nekim procjenama nedostajat će čak 81,600 punjača kako bi stvari funkcionirale u najboljem redu.

Možemo samo zamišljati kakva bi situacija bila primjerice u Hrvatskoj ili nekoj od drugih zemalja sa slabo razvijenom mrežom punjača...

ViralHog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:46